gjerningsmann på frifot i tyrkia:

Her skyter han seg vei inn på nattklubben – ingen vet hvem han er

Tyrkisk politi har satt i gang en omfattende jakt på mannen som drepte 39 personer i terrorangrepet mot en nattklubb i Istanbul nyttårsnatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en dyster inngang på det nye året i Tyrkia, der også 2016 var preget av en lang rekke terrorhandlinger.

Bare en time og et kvarter etter årsskiftet åpnet den ukjente gjerningsmannen ild på nattklubben Reina, der rundt 700 personer var samlet for å feire nyttår. Klubben ligger like ved Bosporosstredet.

Skyter seg inn

Drapsmannen ble filmet idet han avfyrte de første skuddene utenfor nattklubben.

Man ser hvordan flere mennesker flykter når de skjønner hva som er i ferd med å snu. Gjerningsmannen er bevæpnet med et langriflet våpen og går målbevisst inn på den eksklusive klubben.

Det gikk rykter om at gjerningsmannen var kledd i nissedrakt, men denne videoen, samt uttalelser fra statsministeren avkrefter dette. Han skal imidlertid ha skiftet klær da han rømte klubben etter massakren.

Drepte 39 og flyktet

En politimann og en sivil kvinne ble skutt og drept ved inngangen, før gjerningsmannen gikk inn og åpnet ild mot gjestene som var samlet til nyttårsfeiring.

Mange av festdeltakerne fikk panikk og kastet seg ut i Bosporosstredet for å komme seg vekk.

Statsminister Binali Yildirim sier gjerningsmannen var alene om skytingen. Han klarte å komme seg vekk og fortsatt er på frifot.

Reina nightclub ligger vakkert til ved Bosphorus-stredet. REUTERS/Umit Bektas
Reina nightclub ligger vakkert til ved Bosphorus-stredet. REUTERS/Umit Bektas Foto: Umit Bektas

Selv om man bare ser en gjerningsmann på videoopptakene, er ikke tyrkiske myndigheter sikker på at mannen handlet alene. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener den eller de som angrep nattklubben, ønsker å skape kaos i Tyrkia.

– Det kan være et religiøst motiv mot det sekulære Tyrkia i og med at personen angriper et sted hvor det ble servert alkohol, sier TV 2s reporter i Istanbul, Fredrik Græsvik.

Han mener videre at angrepet har terrorgruppens IS' signatur, men presiserer at ingen offentlig har tatt på seg skylden.

Flest utlendinger

Reina nattklubb er en kjent nattklubb ved bredden av Bosporopsstredet på europeisk side av byen. Det er vanskelig å komme inn på klubben som er populært blant de rikeste i byen, samt tilreisende.

Familien sørger over et av ofrene, Ayhan Akin, ble begravd søndag. (AP Photo)
Familien sørger over et av ofrene, Ayhan Akin, ble begravd søndag. (AP Photo)

24 av de 39 drepte var utenlandske statsborgere, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. Byrået gir ingen detaljer om hvilke nasjonaliteter det er snakk om. De skriver imidlertid at myndighetene fortsatt jobber med å identifisere fire av ofrene.

Saudiarabiske tjenestemenn bekrefter at det er saudiarabere blant de drepte, men ikke hvor mange. Mediene i landet setter tallet til fem.

Flere andre arabiske land melder om drepte borgere, det er snakk om tre jordanere, tre irakere, tre libanesere, to tunisiere, to indere, en israeler, en libyer, en kuwaiter og en belgier.

Myndighetene i Paris melder også om at en fransk-tunisisk kvinne er drept, men det er uklart om hun er blant dem som er omtalt av det tunisiske utenriksdepartementet.

Det er også flere utlendinger blant de 65 sårede. Norsk UD har ikke fått meldinger som tyder på at nordmenn er rammet av terrorangrepet.

(NTB/TV 2).