Statsminister Erna solbergs nyttårstale:

Hedrer bussjåfør og alenemor Aisha (34)

Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør ble trukket fram i statsminister Erna Solbergs i nyttårstale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aisha Ali Muhammed (34) fra Somalia har fått kritikk fra både sitt eget miljø og fra etniske nordmenn.

Mange somaliere mener hun er et dårlig forbilde når hun velger å jobbe som bussjåfør, i uniform med bukser.

Siden hun bruker hijab har hun også måttet tåle kjeft og ukvemsord fra norske passasjerer. Men Aisha svarer alle med et bredt smil.

– Jeg bare smiler, og synes synd på passasjerer som har en dårlig dag, og kjefter på meg. Jeg representerer jo selskapet og skal sørge for at folk liker oss, sier den blide 34-åringen når TV 2 får være med henne på jobb på bussrute 74 Mortensrud - Vika.

Det var nyhetsbyrået Al Jazeera som først omtalte 34-åringens historie.

Drømmejobb

Bare en av fem somaliske kvinner i Norge er i jobb. I enkelte miljøer blir det betraktet som direkte galt at kvinner tar arbeid utenfor hjemmet.

Men Aisha, som selv er eneforsørger for tre barn, har alltid drømt om å få kjøre buss.

– Helt siden jeg var liten jente i Mogadishu har jeg hatt lyst til å bli bussjåfør, men i Somalia fantes det ingen kvinner som kjørte buss. Da jeg kom til Norge fikk jeg endelig muligheten til å realisere denne drømmen. Det var veldig vanskelig, og det tok tid, men nå har jeg nådd målet sier trebarnsmoren med et smil, sier hun.

Forbilde

Statsminister Erna Solberg lanserte i fjor begrepet hverdagsintegrering, som ble kåret til årets nyord av Språkrådet i 2016.

I år fulgte statsministeren opp med å oppfordre Oslos busspassasjerer til vise hverdagsintegrering i praksis ved å gi Aisha et varmt smil hvis de skulle komme ombord i bussen til den blide kvinnelige sjåføren med hijab.

Se hele nyttårstalen til Statsminister Erna Solberg her:

Unibuss i Oslo har over 700 sjåfører fra over femti nasjoner, men det er stor overvekt av menn.

– Det kan være problematisk å være kvinne i et så mannsdominert miljø, så jeg skulle gjerne hatt flere kvinnelige kolleger. Dette er et utmerket yrke for oss. Man må kjøre forsiktig, følge reglene og man treffer mange hyggelige folk mener Aisha.

Skaff deg en jobb!

Hun oppfordrer flere somaliske medsøstre å komme seg ut i arbeidslivet.

– Prøv mange forskjellige jobber. Snakk med folk som jobber med det du har lyst til å prøve. Det er jo ikke lett for folk med vår bakgrunn å få jobb. Det tar tid, og det krever mye innsats, men det er verdt det. Jeg føler meg bra når jeg sitter bak rattet på bussen. Jeg vil vise alle at kvinner kan få til akkurat det de vil og akkurat det samme som menn, sier Aisha.

Selv har hun erfaring fra alt fra vaskejobber og barnehage til eldreomsorg og tolketjeneste på asylmottak. Og hun har stadig nye mål og drømmer.

– Jeg har ingen endeholdeplass. Om fem år er jeg kanskje trafikkleder eller eier av et busselskap. Hvem vet om fremtiden, ler hun.

Å bli trukket frem som et forbilde i nyttårstalen av statsministeren gjør Aisha både stolt og glad.

– Jeg kan bare si takk til statsministeren. Det er jo ikke mange som får en slik ære.

Og en ting er hun krystallklar på: Hennes egne to sønner og datteren skal få lov til å bli akkurat det de vil når de blir voksne.