– Har drømt om dette siden jeg var ni år

Og nå tror Daniel-André Tande (22) at han kan vinne hoppuka sammenlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som har fulgt årets verdenscup på nært hold vet at det i stor grad har skyldtes uflaks, og tilfeldigheter, at Tande ikke har stått øverst på pallen. Derfor smakte seieren i nyttårshopprennet ekstra godt.

– Det er fortjent. Jeg har vært uheldig i mange renn, der jeg av ulike årsaker ikke har fått ut potensialet mitt. Men når jeg først vinner, var det greit at det ble her, smiler Tande.

Bakken i Garmisch Partenkirchen betyr nemlig mye for Kongsberg-gutten.

– Når jeg vet hva tidligere hoppere fra Kongsberg har gjort her, så blir dette ekstra stort, sier han. Og tenker da spesielt på Birger Ruuds OL-eier da stadion og bakken var ny i 1936.

– Det blir ikke større enn at en Kongsberg-gutt vinner her igjen, konkluderer sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Mamma tok av

Nede på sletta sto også en nervøs mamma, Trude Tande, og fulgte den vanvittig spennende avslutningen på verdens mest sette skirenn.

– Det var helt forferdelig. Jeg greide nesten ikke å stå på beina. Det er første gangen jeg er på et renn i utlandet. Så det var utrolig stort at han greide det i dag. Helt fantastisk, stråler Trude Tande.

Det ble noen tårer da hun møtte gromgutten på sletta.

– Dette har han jobbet så hardt for hele livet. Helt fra han var liten har han hatt som mål å bli best. Det går ikke an å beskrive hvor hardt han egentlig har jobbet. Han er så sta, og når han setter seg mål, og jobber så hardt, så føles det fortjent når han oppnår målene sine, sier mamma.

Og Tande selv bekrefter at han tidlig satte seg mål om å vinne nyttårshopprennet.

– Det første hopprennet jeg kan huske jeg så på TV var det Sigurd Pettersen vant i 2003/2004 her nede. Da var jeg vel ni år gammel. Siden det har jeg drømt om å vinne her.

– Kan vinne huppuka

Landslagssjef, Alexander Stöckl, mener guttens største talent er hans vilje til å jobbe hardt.

– Jeg liker ikke å si at folk har talent. Det største talentet en utøver kan ha er egenskapen til å jobbe hardt, søke utvikling, og ha evnet til å ta til seg kunnskap om hvordan man blir bedre. Tande er en slik utøver. Sammen med andre, er han et godt eksempel på at det er det som er viktig dersom man vil ha resultater, sier Stöckl.

Det skiller knappe seks poeng opp til polske Kamil Stoch om seieren i hoppuka. I mellom ligger Stefan Kraft fra Østerrike.

– Jeg kan vinne, slår Tande fast.

– Men man trenger marginer med seg. Men nå har jeg tatt inn halve forspranget de hadde på meg, og da sier det seg selv at jeg kan vinne. Men vi får se. Det blir spennende.