Ustjugov med nok en maktdemonstrasjon i Tour de Ski

Sergej Ustjugov gikk til topps på herrenes 10 km fellesstart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagens sprintvinner Sergej Ustjugov viste nok en gang superkrefter og startet året som han avsluttet det, med seier på dag to av Tour de Ski.

– Det er imponerende. Han er like god i skøyting som i klassisk. Og når de skal gå lengre distanser så er han like god der også, sa TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Jeg tror Martin Johnsrud Sundby fikk en liten lekse i dag også, sa Hjelmeset.

Martin Johnsrud Sundby tok andreplassen, foran Didrik Tønseth og Sjur Røthe.

– Det var et rått løp i en rå løype. Det er en kamp hele veien og man kan aldri sleppe seg nedpå noen steder. Det er stressende, sa Tønseth etter løpet.

En regelendring fra FIS gjorde at de 30 beste på sprinten lørdag fikk starte først på søndagens fellesstart. Det utnyttet Johnsrud Sundby seg av og skaffet seg en fin startplassering på fellesstarten søndag.

Like før 5 kilometers-merket dannet det seg en tetgruppe på litt over 20 mann, hvor hele syv var nordmenn, men ingen Finn Hågen Krogh. 26-åringen hadde en dyr dag på sprinten og maktet ikke å henge på tetgruppen.

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer å gi i dag. Jeg tror nok sammenlagthåpet er borte nå, dessverre. Jeg kjente tidlig at det var tungt og måtte gå i mitt eget tempo. Hadde jeg fulgt teten, kunne det blitt stygt på sisterunden, sa Krogh, som gikk i mål 50 sekunder bak den knallsterke russeren.

1700 høydemeter satte sitt preg på løperne og da Ustjugov smalt til i den siste bakken sprakk gruppen opp. På oppløpet var russeren like sterk som forventet og Johnsrud Sundby og co. måtte kapitulere. Johnsrud Sundby var likevel strålende fornøyd med dagens innsats.

– Jeg synes det var kjempebra. Det ble et krigeløp som fort kan ødelegge Touren. Det handler bare om å henge på her og prøve å gå for bonussekunder, forklarte sammenlagtfavoritten, som nå har 18,9 sekunder opp til Ustjugov.

Også landslagstrener Tor-Arne Hetland var fornøyd med den norske innsatsen i Val Mustair.

– Det ble et skikkelig oppgjør på slutten med de store sammenlagtkanonene. De går knallbra og ligger i rett posisjon underveis. Men det er kjedelig med Finn i dag som mister litt heng på de andre i teten, men ellers er jeg veldig fornøyd med guttene i dag, oppsummerte Hetland.

Landslagssjefen så imidlertid ikke like mørkt på mulighetene til Krogh for resten av Tour de Ski.

– Jeg er kjempeglad for at Finn gikk så bra som han gikk i går og utfordret Ustjugov. Han viser at han er en av verdens beste sprintere og vi vet at han er en av de beste distanseløperne vi har. Når han får restituert seg så blir dette bra igjen i Oberstdorf. Han svartmaler nok det meste i minuttene etter målgang, men når han får sett litt på listene etter hvert så tror jeg han ser at det fortsatt er mulig å komme seg frem i tet igjen, sa Hetland.