Stina Nilsson avsluttet året med sprintseier i Tour de Ski

Svenske Stina Nilsson i en egen klasse på sprinten, men sammenlagtfavoritt Heidi Weng skaffet seg et godt utgangspunkt før søndagens fellesstart.

Ingen maktet å hamle om med den svenske sprinteksperten Stina Nilsson i Val Mustair på første dag i Tour de Ski.

Svensken dundret inn til seier i finalen foran Maiken Casperesen Falla. Duoen var i en egen klasse og distanserte resten av feltet ved siste bakke, men i innspurten stakk Nilsson fra.

– Det var viktig å slå tilbake etter at det ikke gikk så bra i Davos og Lillehammer. Jeg følte meg veldig sterk i dag og forsøkte bare å presse på fra start. Jeg er veldig fornøyd med dagens innsats, sa Nilsson etter målgang.

Sammenlagtfavoritt Heidi Weng overrasket de fleste da hun tok seg helt til finalen på bekostning av Ingvild Flugstad Østberg i semifinalen.

– Jeg hadde ikke trodd dette. Jeg følte meg tung fra prologen til finalen, så at jeg klarte å bli nummer tre skjønner jeg ikke helt selv, smilte Weng etter målgang.

Men i en knallsterk finale ble Weng distansert av både Nilsson og Caspersen Falla.

Kathrine Rolsted Harsem tok en sterk fjerdeplass.

Verdenscupleder Weng har hatt alt annet enn en optimal oppkjøring til Tour de Ski med matforgiftning like før jul. Likevel stilte Weng til start som storfavoritt til sammenlagtseier i rennet.

I motsetning til under verdenscupsprinten i Davos, tok Weng seg greit videre til kvartfinalene med en 20. plass i prologen, men i finalen sa det altså stopp for verdenscuplederen.

– Det føltes ikke noe rått i finalen. Jeg var stiv fra runde to, så jeg kan nesten ikke tro selv at det gikk så bra, sa Weng.

På søndagens fellesstart går de beste i Tour de Ski-sammendraget gå først ut. Det betyr at det var svært viktig for Weng å ta seg til semifinalen, da jobben med å avansere i feltet søndag blir betydelig enklere.

– Jeg synes det er litt spesielt at vi skal ha 5 km fellesstart på dag to etter en sprint. Det er mye bakker i starten, så det kan gå, men det blir sikkert mye knall og fall, så får vi se hvordan det går med guttene først, sa Weng.