Mange synder mot regelen om å holde tilstrekkelig avstand i trafikken. Fra 1. januar blir det dyrere å ligge for tett på bilen foran. Foto: Scanpix.
Mange synder mot regelen om å holde tilstrekkelig avstand i trafikken. Fra 1. januar blir det dyrere å ligge for tett på bilen foran. Foto: Scanpix.

Nå blir det dyrere å ligge for tett på

Kan du regelen her?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilister som ligger altfor tett på bilen foran, er kilde til mye frustrasjon ute i trafikken.

Det skaper usikkerhet og potensielt farlige situasjoner. Og hvis uhellet er ute: Svært mange påkjørsler bakfra som kunne vært unngått, hvis man bare hadde holdt litt bedre avstand og dermed også hatt bedre tid på å unngå et sammenstøt.

Dette er da også noe politiet har fokus på ute på veiene. De håndhever regelen om at man skal holde minst tre sekunders avstand, og forsøker å luke ut de som ikke respekterer regelen.

Blir dyrere

Vi har snakket med UP om dette flere ganger. Deres beskjed er klar:

Hvis du ligger ett sekund bak bilen foran, risikerer du å få bot, pluss tre prikker i førerkortet. Hvis en kjører lastebil eller tyngre SUV er det samme reaksjon om avstanden til bilen foran er halvannet sekund, ettersom dette er tunge kjøretøy som har lengre bremselengde.

Og dessuten: Minskes avstanden til et halvt sekund, så kan førerkortet bli beslaglagt.

Per i dag får du en bot på 5.200 kroner hvis du blir tatt for å ikke holde tilstrekkelig avstand. Fra 1. januar 2017 øker dette til 6.650 kroner. Dette skjer i forbindelse med at bøtesatsene for en rekke foreteelser ute i trafikken økes.

Neste år blir denne helt ny

Lusekjøring

Målsetningen er naturligvis at det skal svi skikkelig på lommeboka å bryte reglene. Bøtesatsene har for øvrig stått stille siden 2005, da de sist ble regulert opp.

Men apropos å ligge for nært: Noen ganger føler en kanskje at det ikke er noen utvei. At bilen foran rett og slett kjører så sakte at den trenger litt "hjelp" til å få opp farten.

Lusekjøring er også en uting i trafikken. Det som er viktig å huske her, er at det ikke er ulovlig å kjøre litt under fartsgrensen.

Men i ekstreme tilfeller kan du faktisk blir anmeldt og straffet for lusekjøring også. Ifølge veiloven paragraf 3, er det nemlig slik at du skal kjøre på en måte som ikke er til hinder for andre.

Politiet nedringt av irriterte bilister: Måtte stoppe lusekjører

Ikke kjøre forbi på høyre side

Hvis bilen bak gjør tydelige tegn på at han eller hun vil forbi, når du kjører under fartsgrensen, plikter du å la den slippe forbi ved en passende anledning.

PS: Hvis du kjører på motorveien, så husk at det å kjøre forbi på høyre side ikke er lov. Det kan straffes med både bot og prikkbelastning. Det er kun ved køkjøring, der det går litt i rykk og napp, at du kan kjøre forbi i høyre felt.

Se UPs egen video: Tar en livsfarlig forbikjøring – så én til

Slik sjekker du avstanden til bilen foran

Når bilen passerer for eksempel en lyktestolpe, så skal du kunne telle tusen-og-en, tusen-og-to, tusen-og-tre før du selv passerer den samme stolpen.

Da har du riktig avstand

Reaksjonstiden til sjåføren er beregnet til ca ett sekund, men kan variere mye fra person til person

Avstand :

Ett sekund i 80 km/t tilsvarer drøye 22 meter

Tre sekunder i 80 km/t tilsvarer drøye 66 meter

Stopplengde:

Personbil i 80 km/t på tørr asfalt: ca 54 meter

Personbil i 80 km/t på våt asfalt: ca 88 meter

Skjerpende omstendigheter :

Hvis du ikke overholder riktig avstand til bilen foran i regn eller snø, eller har dårlige dekk, kan reaksjonene fra politiet skjerpes ytterligere