LISENSJAKT: Nå kan til sammen 24 ulver i Sverige måtte bøte med livet, etter at svensk høyesterett har sagt ja til lisensjakt i 2017.
LISENSJAKT: Nå kan til sammen 24 ulver i Sverige måtte bøte med livet, etter at svensk høyesterett har sagt ja til lisensjakt i 2017.

Sverige åpner for ulvejakt fra nyttår

Etter flere runder i rettsvesenet har nå svensk høyesterett slått fast at det blir lisensjakt på til sammen 24 ulver neste år, til protester fra miljøvernere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen om lisensjakt på ulv fra 2. januar blir møtt med bekymring fra flere miljøorganisasjoner, som frykter at det vil bringe artens overlevelse i fare.

Svensk høyesterett har besluttet at det blir lisensjakt på inntil 24 ulv i 2017.

– Det er en uheldig og overraskende avgjørelse. Kortsiktig innebærer det at fire ulverevir blir skutt, noe som bremser den nødvendige populasjonsøkningen, sier leder i den svenske rovdyrsforeningen, Torbjörn Nilsson.

Ikke helt overraskende er det en annen lyd fra det svenske jegerforbundet etter domstolsbeslutningen.

– Vi synes selvsagt dette er bra. Har man gunstig bevaring bør man være i stand til å jakte et dyr, sier leder Torbjörn Lövbom.

Svenskene har kommet til en helt annen konklusjon enn Norge, der regjeringen tidligere denne måneden besluttet å ikke åpne opp for felling av fire ulveflokker i Hedmark. Dermed fredes 32 ulver i Norge.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) besluttet 20. desember at det ikke vil være lov å felle ulv i de fire flokkene, og at den norske lisenskvoten dermed kuttes fra 47 til 15 ulver.

De 15 ulvene som kan felles er enkeltulver som ikke tilhører en flokk.

Det er allerede felt seks ulver i Norge, så det gjenstår derfor ni fellinger.

NTB