FÅR IKKE GÅ TOUREN: Jevgenij Belov, Alexander Legkov, Sergej Ustjugov og Maxim Vylegzjanin gikk stafett for Russland i VM 2013. I årets Tour er det kun Ustjugov (nr. 2 fra høyre) som får lov til å delta.  AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT
FÅR IKKE GÅ TOUREN: Jevgenij Belov, Alexander Legkov, Sergej Ustjugov og Maxim Vylegzjanin gikk stafett for Russland i VM 2013. I årets Tour er det kun Ustjugov (nr. 2 fra høyre) som får lov til å delta. AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT Foto: Pierre Teyssot

Suspenderte russere får ikke starte Tour de Ski

Det internasjonale skiforbundet har kommet med en endelig avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se prologen og sprintfinalene i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

Alexander Legkov og Jevgenij Belov får ikke gå Tour de Ski.

Det skriver Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding fredag ettermiddag.

Legkov og Belov har sammen med fire andre russiske løpere blitt midlertidig utestengt i forbindelse med doping under Sotsji-OL.

Sundby har medfølelse

Det norske ski-esset Martin Johnsrud Sundby kommenterte utestengelsen fredag ettermiddag.

Han sier han synes det er trist at russerne ikke går Tour de Ski og at situasjonen er uoversiktlig og vanskelig å forstå.

– Det er noe som har skjedd for tre år siden. De har aldri avlagt en positive prøve og så blir de suspendert. Det er vanskelig å forstå, da kan man ikke gjøre seg opp noen mening, sa Sundby.

32-åringen ble spurt om han har medfølelse med russerne fordi han selv har vært i en lignende situasjon.

– For dem er det en forferdelig situasjon. Jeg har selv fått føle det på kroppen. Jeg føler veldig med disse gutta.

– Føler du at rettssikkerheten deres blir ivaretatt?

– Det ønsker jeg ikke å svare på, sa Martin Johnsrud Sundby, men la til:

– Jeg har vært i det systemet. Det er en erfaring jeg gjerne skulle vært uten.

Engasjerte advokat

Duoen engasjerte en tysk advokat for å få tillatelse til å gå Touren, men saken har ikke ført frem.

– Dopingpanelet til FIS har kommet frem til en enstemmig avgjørelse om å opprettholde suspensjonene av de russiske langrennsutøverne Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Alexander Legkov, Evgenia Shapovalova, Alexey Petukhov og Maxim Vylegzjanin, skriver FIS.

– Begge testet negativt på blodprøvene, så det er bevist at de ikke var dopet i Sotsji, sa advokat Christof Wieschemann onsdag.

– Begrunnelsen til panelet vil bli formidlet videre til utøverne i løpet av kort tid. Som en konsekvens av avgjørelsen kan ikke utøverne delta i konkurranser eller aktiviteter i regi av det russiske laget, skriver FIS videre.

Nå kan det fort ende med søksmål. Advokat Christof Wieschemann, som representerer Legkov og Belov, mener utestengelsen er ulovlig og det kan bli aktuelt gå rettens vei.

– Jeg ønsker ikke å etterprøve McLaren-rapporten. Forsvarsstrategien min er at noen har åpnet prøveflaskene deres etter at de har levert dem fra seg. Og de er ikke ansvarlige for hva andre har gjort med dem da, sa Wieschemann til TV 2 i går.

– De har begge negative blodtester, la han til.

Legkov vant Tour de Ski i 2013. Belov ble nummer tre i Tour de Ski i 2015, men rykket opp en plass da Martin Johnsrud Sundby mistet seieren etter brudd på Wadas antidopingreglement.