Rydqvist, her i aksjon under et verdenscuprenn i langrenn på Lillehammer i 2015, trodde det var en trykkfeil da årets Tour de Ski-program kom. I morgen stiller hun til start i Tour de Ski.
Rydqvist, her i aksjon under et verdenscuprenn i langrenn på Lillehammer i 2015, trodde det var en trykkfeil da årets Tour de Ski-program kom. I morgen stiller hun til start i Tour de Ski. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Skiløper raser mot korte kvinne-distanser i Tour de Ski

– For oss kvinner skal det ikke bare være kort, det skal være ekstremt kort, skriver langrennsløper Maria Rydqvist i et blogginnlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se prologen og sprintfinalene i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

Til helgen starter Tour de Ski i sveitsiske Val Müstair.

Kvinnene starter med sprint lørdag. Søndag er det klart for fem-kilometer klassisk med fellesstart.

Langrennsløper, Maria Rydqvist, trodde først hun leste feil da årets Tour de Ski-program ble lagt ut.

– Fem-kilometer? Er det også mulig å kjøre den som fellesstart? Det må sikkert være ti-kilometer. Eller at det er individuell start? Etter å ha sjekket opp i saken, viste det seg imidlertid at det ikke var en trykkfeil. Fem-kilometer fellesstart er det vi virkelig skal kjøre. Århundrets korteste fellesstart, altså, skriver Rydqvist i et blogginnlegg.

Ikke rettferdig
– For oss kvinner skal det ikke bare være kort, det skal være ekstremt kort. Rene ungdomsdistanser, fortsetter hun.

33-åringen tror det vil bli vanskelig å få til en skikkelig konkurranse når distansen er så kort.

– Startposisjonen kommer til å bli avgjørende. Men bare det er dramatisk, så er det vel ikke så viktig at idretten er rettferdig, antar jeg, skriver en oppgitt blogger.

Langrennsløperen mener idretten mangler tradisjon for å reflektere over slike saker. Det er vanlig at kvinner kjører kortere enn menn, gjerne bare halvparten av distansen.

– Det er en ordning som vi ikke tenker på å forandre. Akkurat som med at vi bare har mannlige trenere og er vant med det.

Gammel tradisjon
Skribenten regner ikke med å oppleve noen forandring i nærmere framtid.

Bloggeren og forfatteren savner også engasjement fra utøverne selv.

– Det kan være vanskelig å debattere og jobbe for endringer mens du selv er aktiv og konkurrerer, påpeker hun.

– Det handler om å å få andre til å innse hvilke tradisjoner og strukturer vi har. Strukturer som vi innretter oss etter uten å tenke over det.

– Hvorfor skal vi gjøre det på grunn av at vi for 50 år siden ikke trodde kvinner orket å gå mer enn halvparten av det mennene gjorde? spør 33-åringen med sølv fra stafetten i Falun-VM.

Fem-kilometer klassisk er bare blitt arrangert seks ganger i Tour de Ski de siste 13 årene.

Marit Bjørgen, Theres Johaug og Justyna Kowalczyk har vunnet to av disse hver.

– Like godt trent
Ingvild Flugstad Østberg støtter sin svenske kollega etter utspillet.

– Vi er like godt trente som herrene, så vi kunne gått lengre distanser. Når herrene går tremil, så går vi 15-kilometer. Det er en voldsom forskjell, sier Østberg.

– Jeg har ikke sett det Rydqvist har skrevet, men det er ikke så ofte vi går fem kilometer. Det skjer på stafetter og i Tourer. Det kunne gjerne vært en ti-kilometer her, men det har vist seg før at fem-kilometere også kan skille. FIS velger vel å ha den distansen for å få mer action og at flere henger med, sier hun.

Sendeskjema til helgens sportsbegivenheter på TV 2 finner en her.