– Julen er en dritthøytid for oss som er ensomme

Én av fem sier de opplever ensomhet og utenforskap i julen. Mange av dem er unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en landsdekkende undersøkelse gjennomført for UNICEF svarer 19 prosent at de selv har opplevd ensomhet eller utenforskap i julen. Det tilsvarer 750.000 nordmenn som i større eller mindre grad har kjent på ensomhet de siste dagene.

18 år gamle Martine Halvorsen er blant dem som kjenner seg ekstra alene nå.

– Julen er en skikkelig dritthøytid for alle som ikke lever et jetset-liv med masse venner rundt seg hele tiden, sier hun.

Ble ikke invitert på fest

Utenfra kan det virke som at Martine har det meste på plass. Hun har samboer, egen leilighet og i vår var hun med i TV-programmet «Sykt perfekt». Men Martine føler seg ofte ensom.

I høst toppet det seg, da hun enda en gang ikke ble invitert på fest.

– Jeg var så lei, lei av å ikke være med på det de andre gjorde, forteller hun.

Enorm respons

Opplevelsen fikk Martine til å skrive om ensomheten og savnet etter en god venn. Etter at blogginnlegget «Jeg ønsker meg en venn» ble publisert i Aftenposten, har hun mottatt over 5000 henvendelser fra folk som kjenner seg igjen.

– Den ensomheten jeg føler på handler ikke om å være helt alene i verden. Det handler om å føle at alle andre gjør noe som du ikke får være en del av, å føle at du ikke strekker til og ikke er bra nok til å bli inkludert, sier hun, som omtaler følelsen som «hverdagsensomhet».

Flest unge ensomme i julen

I julen er ensomheten likevel ekstra vond. Ifølge UNICEFS undersøkelse synes en av ti nordmenn at ensomheten forsterkes i julen. Og det er de unge som i størst grad kjenner på ensomheten nå, sier fagansvarlig i UNICEF, Kristin Oudmayer.

– Det er flest unge som kjenner andre som er ensomme i julen, og det er også flest unge som selv rapporterer om ensomhet og utenforskap i forbindelse med høytiden.

Fortsatt tabu

Oudmayer er ikke overrasket over at så mange som 750.000 nordmenn kjenner på utenforskap og ensomhet i julen. Derimot tror hun det fortsatt er tabubelagt å snakke om.

– Vårt inntrykk er at mange kjenner på disse følelsene, men at det er vanskelig å snakke om og fortsatt fryktelig skambelagt å ikke kunne si at man gleder seg til jul og at man har mange å være sammen med og dyrke tradisjoner med.

Også Røde Kors rapporterer om at særlig unge føler seg ensomme. Generalsekretær Bernt Apeland mener alle må bidra for å inkludere de som kjenner seg alene

Medmennesker den beste medisinen

Han anbefaler alle som er ensomme å søke fellesskap, for eksempel gjennom å bli med på frivillige aktiviteter.

– Det bør være sånn at alle mennesker i Norge føler at de er en del av fellesskapet og at de har noen fortrolige å snakke med, sier Apeland.

– Den beste medisinen mot ensomhet er et annet menneske.

Hjalp å være åpen

For Martine Halvorsen har det hjulpet å være åpen om ensomheten.

– Det har vært veldig fint, og særlig godt å få tilbakemeldinger om at mange føler på det samme som meg, sier hun.

Nå håper hun flere tør å snakke om at de føler seg alene.

– Det er altfor få som gjør det. Det skal ikke være flaut å si at du trenger noen og at du er ensom.