Tre foreldrepar har klaget inn språkreiseselskapet STS til det svenske forbrukerombudet. Årsaken er bakgrunnen til vertsfamilien hvor deres tenåringsdøtre skulle plasseres i da de tre skulle på språkreise i sommer.

Saken ble først omtalt av svenske Aftonbladet.

Uken før avreise mottok jentene brev fra STS hvor det blant annet sto navnet og adressen på vertsfamilien i byen Brighton.

Et av foreldreparene googlet navnet på vertsfamilien og fikk sjokk. Det visste seg nemlig at familien to ganger tidligere hadde vært innblandet i grusomme hendelser.

I 2006 ble familiens tenåringsdatter dømt for å ha knivdrept en 15 år gammel jente, fordi jenta tråkket henne på tærne. Knivdrapet skjedde mens de to jentene var på bursdagsfest. Hun fikk 14 års fengsel for ugjerningen, men dette er ikke den eneste hendelsen som familien har vært involvert i. Dagen etter at datteren fikk dommen forkynt, forsøkte faren i familien å drepe moren. Han stakk henne gjentatte ganger i magen, brystet og i armene med en 15 cm lang kniv. Kvinnen ble forlatt blødende på kjøkkenet. Først fire år senere ble faren i familien pågrepet i USA.

STS skaffet jentene et nytt sted å bo, men familiene mener at STS ikke tok saken alvorlig nok, og at de brukte for lang tid på å ordne saken. De viser til at de gjentatte ganger måtte purre og masse på STS for å få orden på bosted, kort tid før avreise.

I klagen som er sendt til forbrukermyndighetene viser familien til at de tok kontakt med STS, som ikke hadde kjennskap om familiens fortid. De har ved flere tidligere anledninger plassert språkstudenter hos denne familien.

I sitt svar viser de til at det ikke er den aktuelle vertsmoren som har utført de kriminelle handlingene, og at det bare er de personene som står oppført i folkeregisteret som sjekkes mot kriminalregisteret. De mener at deres rutiner er gode nok, men tar selvkritikk for å ha brukt for lang tid på å løse saken.