– Det var fryktelig vondt å miste den ene av Tour de Ski-seirene mine

Martin Johnsrud Sundby kaller Tour de Ski livsverket sitt.

Se prologen og sprintfinalene i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

I juli ble det kjent at Martin Johnsrud Sundby hadde brutt Wadas antidopingreglement.

Skistjernen fikk administrert en nær ti ganger for høy dose av astmamedisinen ventoline på forstøverapparat. Han ble dømt av idrettens voldgiftsrett (CAS) for å ha brutt antidopingreglene ved to anledninger. Det første tilfellet var i Davos i desember 2014. Det andre tilfellet var i Toblach i januar 2015.

Sundby ble utestengt i to måneder. Han mistet også sammenlagtseieren i verdenscupen samt Tour de Ski-seieren i 2015.

Sundby innrømmer at det fortsatt svir.

– Jeg har vært så ufattelig stolt av de seierne. Det har definert meg litt som skiløper og idrettsutøver. Å miste den ene av de tre Tour de Ski-seirene mine var fryktelig vondt, sier Sundby.

Han har nemlig et helt spesielt forhold til Tour de Ski.

– Det er livsverket mitt. Jeg setter Tour de Ski så utrolig høyt. Det er den konkurransen jeg føler i størst grad viser hvem som er mest komplett som skiløper, forteller Sundby og legger til:

– For meg er er Tour de Ski den ultimate prøvelsen på hva man tåler som skiløper. Man er nødt til å ha ti-elleve gode dager på kort tid. Man må beherske klassisk og skøyting, både korte og lange distanser.

Årets Tour de Ski åpner med sprint i Val Müstair. Prologen vises på TV 2 nyttårsaften fra klokken 12.00. Sundby tror årets Tour vil bli jevnere enn tidligere utgaver.

– I fjor hadde vi i et program i Tour de Ski hvor jeg visste midt på sommeren hvilket løp som kom til å avgjøre Touren, og jeg kunne satse spesielt mot det. 30-kilometeren i Lenzerheide ble helt avgjørende. Årets Tour er helt annerledes. Jeg mistenker at de som har laget programmet for å ville ha flest mulig løpere samlet før siste etappe opp slalåmbakken, sier han.