ALDRI OPPKLART: Seks år gamle JonBenét Ramsey ble funnet drept i familiens hjem for 20 år siden. (AP Photo/Boulder, Colo., Police Department, file)
ALDRI OPPKLART: Seks år gamle JonBenét Ramsey ble funnet drept i familiens hjem for 20 år siden. (AP Photo/Boulder, Colo., Police Department, file)

JonBenét Ramseys bror saksøker TV-selskap for 6,5 milliarder

Mannen hevder hans rykte er ødelagt etter en tv-serie om drapet på hans søster JonBenét.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks år gamle JonBenét Ramsey ble funnet drept i kjelleren i sitt eget hjem i Boulder, Colorado 25. desember 1996. Det ble også funnet bevis på at hun var seksuelt mishandlet. Saken er aldri blitt oppklart.

Saken vakte enorm oppmerksomhet den gang og har fått ny aktualitet den siste tiden fordi det er 20 år siden forbrytelsen.

Antyder at broren sto bak

TV-selskapet CBS sendte i september en serie kalt The Case of JonBenét Ramsey. Her antydes det at det var broren Burke, den gang ni år gammel, som tok livet av JonBenét.

Burke Ramsay hevder at TV-selskapet, produksjonsselskapet og en rekke eksperter konspirerte for å gi ham skylden for drapet og at deres motiv var publisitet og profitt.

Nå saksøker han TV-selskapet, og i kjent amerikansk stil er det ikke småpenger det står om. Ramsay krever 750 millioner dollar, eller rundt 6,5 milliarder kroner etter dagens kurs (8,7).

«Beskyldningene om at Burke Ramsay drepte sin søster er basert på en samling løgner, halvsannheter, fabrikkert informasjon, og den bevisste omgåelsen av sannferdig informasjon om drapet på JonBenét Ramsey», heter det i søksmålet ifølge ABC News.

Etter programserien hevder Burke at han er utsatt for offentlig fordømmelse og forakt, skriver BBC.

Deltok i skjønnhetskonkurranser

JonBenét kom fra et velstående hjem og hadde til tross for sin unge alder deltatt i flere skjønnhetskonkurranser. Hun døde av slag mot hodet og kvelning.

Det var en rekke mystiske omstendigheter rundt dødsfallet.

  • Hvorfor sjekket ikke foreldrene kjelleren før de ringte politiet? Og hvorfor sjekket ikke politiet kjelleren da de kom til stedet?
  • Familiens hus ble ikke sperret av. Venner av familien kunne komme og gå frem til liket ble funnet. Avgjørende bevismaterialet kan derfor ha blitt fjernet fra stedet.
  • Et utpressingsbrev hvor det kreves 118.000 dollar for å returnere JonBenét i live ble funnet i familiens hus. Politiet antok tidlig at brevet var falskt.
  • Det var ingen synlige tegn på at uvedkommende hadde tatt seg inn i huset. Tvert imot fantes det et intakt spindelvev ved et kjellervindu som ble ansett som den eneste mulige inngangen foruten inngangsdøren.

Mistenkte foreldrene

JonBenéts foreldre ble raskt mistenkt for å stå bak, men de ble aldri tiltalt og dømt. Statsadvokaten mente bevismengden var for svak.

Begge foreldrene har mange ganger stått frem og hevdet sin uskyld. Først i 2008, to år etter at Patsy døde av kreft, ble de renvasket.

FUNNET I KJELLEREN: I dette huset i Boulder, Colorado bodde familien da lille JonBenét ble drept.
FUNNET I KJELLEREN: I dette huset i Boulder, Colorado bodde familien da lille JonBenét ble drept. Foto: David Zalubowski