Låvefunn er noe som engasjerer her på broom.no. Nå har vi sett nærmere på det mest leste artiklene om dette i 2016. Foto: ebay.com.
Låvefunn er noe som engasjerer her på broom.no. Nå har vi sett nærmere på det mest leste artiklene om dette i 2016. Foto: ebay.com.

Avskrevet og glemt – så dukket de plutselig opp igjen

Det er noe eget med biler som dette!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er noe helt spesielt med gamle biler som har blitt stående lenge. Enten det er i en garasje, i en låve – eller kanskje nedgravd i en hage.

For tenk deg å komme over noe sånt! Kanskje med en fillete gammel presenning over, en presenning du drar av med stor forsiktighet – og så sakte, men sikkert avslører hva som skjuler seg under den.

Vi skrev om mange slike biler og mange slike funn på broom.no i 2016. Nå benytter vi anledningen til å oppsummere litt hvilke saker som har lest aller best innenfor flere ulike kategorier.

Denne gangen har vi kommet til det vi gjerne kaller låvefunn, og de tre som fenget aller best her:

1. Se hva som skjulte seg i den gamle garasjen

Veldig ofte når man finner en bil som har blitt stående lenge, så handler det om objekter som noen har hatt (litt for) store planer om å sette i stand, eller om restaureringer som av ulike årsaker stoppet opp.

Om ødelagte, demonterte biler som ikke er komplette, og hvor det kreves nye jobb og detektivarbeid for å sette i stand igjen.

Med denne bilen var det litt annerledes. Den er restaurert. Noe av det siste som skjedde, før den ble parkert, var at den vant en premie på en bilutstilling. Den ligger fortsatt på gulvet bak passasjersetet.

Bilen er forresten en Mercedes-Benz 300 SEL, med 6,3-liters V8-motor, som var største motor men kunne få den gang i1969. Den som går under betegnelsen W109 blant kjennere. Altså en stor, eksklusiv og sjelden sak som ble produsert i bare 6.523 eksemplarer.

For de virkelig rike

Med andre ord en bil fra den gangen Mercedes virkelig var Mercedes, og Audi og BMW ikke rakk merket opp til anklene en gang...

Dette var ikke noen bil for middelklassen. Dette var for de virkelig rike, for statsoverhoder, kongelige og andre celebriteter.

Men dette til tross – den eksklusive Mercedesens skjebne de siste ti årene har det ikke vært mye glamour over. Den har vært stuet bort og mer eller mindre glemt i en avsidesliggende garasje ute på den amerikanske landsbygda. Nærmere bestemt i Virginia. Heldigvis har den stått tørt, beskyttet og ganske godt lagret, sin ublide skjebne til tross.

I en gammel og forlatt garasje ute på landet har den eksklusive bilen stått bortgjemt de siste ti årene. Foto fra ebay
I en gammel og forlatt garasje ute på landet har den eksklusive bilen stått bortgjemt de siste ti årene. Foto fra ebay

Klikk her for å lese hele saken om Mercedesen

2. Nå skal "spøkelsesbilene" selges på auksjon

Det er noe spøkelseaktig over den godt patinerte ekvipasjen som står parkert langs veikanten.

Biltransportere pleier jo i all hovedsak å frakte nye biler ut til forhandlerne. De fire bilene som står på denne tilhengeren, er alle sammen Chevroleter fra 1956, mens selve trekkvogna er fra 1950. Den er forresten en Chevrolet den også.

Slik sett skulle man nesten tro at dette er en forsvunnet biltransport fra nettopp 1956. Som plutselig har dukket opp igjen fra det store intet. Det ser nesten ut som om sjåføren stoppet i veikanten for en tissepause i skumringen en varm sommerkveld i 1956 – og aldri dukket opp igjen.

Men nå har vi ikke veldig stor tro på hverken spøkelser eller gjenferd. Så det finnes vel en naturlig forklaring her også.

Uansett: I år ble alt dette lagt ut til salgs på den amerikanske auksjonssiden ebay. Vi snakker en 1950 modell Chevrolet COE (Cab Over Engine) truck. Dessuten en 1949 Whitehead & Kales bilfrakttilhenger med god plass til fire store, amerikanske biler. Her snakker vi den erkeklassiske 1956-årgangen av Chevrolets personbil. Vi snakker todørs, firedørs hardtop og firedørs sedan – servert på ett og samme brett! Dette er ikke hverdagskost. Det er rett og slett unikt!

Klikk her for å lese saken og se flere bilder:

Det ser nesten ut som om sjåføren stoppet i veikanten for en tisse-pause i 1956 – og aldri dukket opp igjen. Foto fra ebay. 
Det ser nesten ut som om sjåføren stoppet i veikanten for en tisse-pause i 1956 – og aldri dukket opp igjen. Foto fra ebay. 

3. Stjålet Ferrari dukket opp igjen – etter 28 år

Det er vel all grunn til å tro at sjokket var stort, og savnet likeså, for eieren som 19. juli i det herrens år 1987, ble frastjålet sin italienske, fullblods sportsbil i California.

Nå er (dessverre) biltyverier blitt såpass vanlig, at det er sjelden media skriver om dem. Selv når bilen er noe så vakkert som en Ferrari 308 GTS. Dette er definitivt en legende og en klassiker, selv om den langt ifra er det mest eksklusive fra fabrikken i Maranello, Italia.

Det som gjør dette biltyveriet litt spesielt, er at bilen faktisk dukket opp igjen i år. Etter å ha vært på avveie i hele 28 år! Hvilken skjebne bilen har hatt i alle disse årene som har gått, vet ingen. Ennå. Men mye tyder på det amerikanske "National Insurance Crime Bureau" har fått en ende å begynne å nøste i.

Bilen ble avslørt da den var på vei til å bli eksportert på helt vanlig måte fra Long Beach Seaport, ved Los Angeles, bare en times kjøretur nord for der den ble stjålet i sin tid. Planen var at den skulle til Polen.

Klikk her for å lese hele saken om Ferrarien

Ferrarien var bare seks år gammel da den ble stålet. Nå – 28 år senere – dukket den uventet opp igjen. Illustrasjonsbilde.
Ferrarien var bare seks år gammel da den ble stålet. Nå – 28 år senere – dukket den uventet opp igjen. Illustrasjonsbilde.

LES OGSÅ: Her har Volvo-skattene stått i 38 år