Nå krever Anniken at Sindre og andre unge må jobbe for trygd

Fra nyttår blir det nye NAV-regler for de under 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sindre Hovde (23) lemper isoporplater i Fredrikstad for å få utbetalt trygd. Fra nyttår av innfører regjeringen aktivitetsplikt for alle unge sosialhjelpsmottakere. De som nekter å stå opp om morgenen for å jobbe kan bli fratatt trygden.

– Det motiverer meg så klart, sier Sindre.

Han tilhører Innsatsgjengen fra NAV Fredrikstad og sørger for at byens fotballstadion blir hockeyarena for lokaloppgjøret mellom Sparta og Stjernen. Gressmatta fylles med isoporplater, før den dekkes av is.

Alle på arbeidslaget er unge sosialhjelpsmottakere, og må jobbe for trygden.

Sindre og andre unge i Fredrikstad har siden 2014 hatt arbeidsplikt for å motta sosialhjelp. Antallet unge som søker om sosialhjelp har gått kraftig ned siden dette ble innført.

– Det fungerer veldig bra for meg. Du har noe å gjøre hver dag, og du har noe å stå opp for om morgenen, forteller Sindre Hovde. Han har planer om å drive med musikk og ta utdannelse for å få en jobb som lærer i Kulturskolen.

Fra nyttår av innfører arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) aktivitetsplikt for alle unge sosialhjelpsmottakere. De nye reglene vil, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet, gjelde rundt 47.000 unge under 30 år.

Sindre sier at prøveordningen i Fredristad har fått ham til å bli mer motivert. Foto: Sverre Saabye, TV 2. 
Sindre sier at prøveordningen i Fredristad har fått ham til å bli mer motivert. Foto: Sverre Saabye, TV 2. 

- Dette er vinn-vinn for alle. Ungdommene holder seg i aktivitet. Noen får en jobb og kommunene sparer penger. De som blir sittende passive hjemme snur døgnet, sover lenger og får lite ut av dagen. Aktivitetsplikten gjør at de kommer seg opp om morgenen og kommer seg ut. De bidrar slik som de aller fleste av oss gjerne vil gjøre, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

I ytterste konsekvens kan unge miste støtten hvis de ikke gjør som statsråden sier; står opp om morgenen og bidrar for trygd.

– Man kan få trekk i stønaden, det er et lite ris bak speilet her, men det er positivt at unge nå kommer seg ut og at de får hjelp, sier Hauglie.