TO AV FAVORITTENE: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby er to av de største Tour de Ski-favorittene på herresiden
TO AV FAVORITTENE: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby er to av de største Tour de Ski-favorittene på herresiden Foto: Pedersen, Terje

Tour de Ski kan gi vinneren en ukelønn på over én million kroner

Tour-vinneren kan fort tjene over én million kroner i løpet av de sju etappene. Da må man utnytte systemet med bonussekunder. Vi gir deg oversikten.

Se prologen og sprintfinalene i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

Det handler ikke bare om å komme først i mål i Tour de Ski. Underveis på etappene deles det ut verdifulle bonussekunder, premiepenger og verdenscup-poeng.

Tour de Ski åpner med sprint i fri teknikk i sveitsiske Val Müstair. De 30 beste løperne får bonussekunder. Skulle man gå helt til topps vanker det 60 bonussekunder.

På fellesstarten første nyttårsdag blir det mer komplisert. Da er det nemlig mulig å kapre bonussekunder på en innlagt spurt. Man får også bonussekunder om man er blant de tre første i mål. Vinneren av etappen får 15 bonussekunder. Nummer to får ti bonussekunder, mens 3. plass gir fem bonussekunder.

Se fullstendig oversikt i faktaboksen under!

Det kan bli viktig for løperne som vil skaffe seg et forsprang før skibytte-fellesstarten og den påfølgende jaktstarten i Oberstdorf.

Underveis på fellesstarten med skibytte (3. etappe) er det to innlagte spurter for herrene og én for kvinnene. Det deles også ut bonussekunder til vinneren av etappen (15, 10, 5).

Avgjørende etappe i Val di Fiemme
Det er ikke usannsynlig at en stor gruppe vil samle seg mot slutten av jaktstarten i Oberstdorf (4. etappe).

Etter Oberstdorf beveger Tour de Ski-sirkuset seg videre til italienske Toblach. Der venter intervallstart i fri teknikk for begge kjønn.

Slik fordeles bonussekundene i Tour de Ski 2016/17

1. etappe: Val Müstair (Sveits), 31. desember
Sprint fri teknikk

De 30 beste får bonussekunder. Vinneren får 60 bonussekunder, nummer to får 56 bonussekunder, nummer tre får 52 sekunder, mens nummer fire får 48 bonussekunder. Fra 5. plass (44 sekunder) til 12. plass (30 sekunder) får løperne to sekunder mindre i bonus for hver plass. Fra 13. plass (18 sekunder) til 30. plass (1 sekund) er det ett sekund som skiller hver plass.

Bonussekundene blir trukket fra utøverens tid (prologtiden) før det legges sammen med sammenlagttiden.

Hvor ser du etappen?
Prolog på TV 2 fra 12.00. Finaler på TV 2 fra kl. 14.30.

2. etappe: Val Müstair (Sveits), 1. januar
5/10km klassisk fellesstart

Det er én innlagt spurt underveis for herrene og én for kvinnene. I begge spurtene får vinneren 15 bonussekunder. Nummer to får 12 sekunder, nummer tre får 10 sekunder. Deretter 8,6,5,4,3,2,1.

De tre første i mål får henholdsvis 15, 10 og 5 bonussekunder.

Hvor ser du etappen?
Fellesstart herrer på TV 2 kl. 12.30. Fellesstart kvinner på TV 2 kl. 15.00.

3. etappe: Obertsdorf (Tyskland), 3. januar
10/20 km fellesstart med skibytte.

Det er to innlagte spurter underveis for herrene og én for kvinnene. I begge spurtene får vinneren 15 bonussekunder. Nummer to får 12 sekunder, nummer tre får 10 sekunder. Deretter 8,6,5,4,3,2,1.

De tre første i mål får henholdsvis 15, 10 og 5 bonussekunder.

Hvor ser du etappen?
Kvinnenes fellesstart kl. 12.15 på NRK. Herrenes fellesstart kl. 15.15 på NRK.

4. etappe: Oberstdorf (Tyskland), 4. januar
10/15 km jaktstart fri teknikk.

De tre første i mål får henholdsvis 15, 10 og 5 bonussekunder.

Hvor ser du etappen?
Kvinnenes jaktstart kl. 11.30 på NRK. Herrenes jaktstart kl. 12.45 på NRK.

5. etappe: Toblach (ITA), 6. januar
5/10 km intervallstart fri teknikk

De tre første i mål får henholdsvis 15, 10 og 5 bonussekunder.

Hvor ser du etappen?
Herrenes løp kl. 10.45 på NRK. Kvinnenes løp kl. 13.00 på NRK.

6. etappe: Val di Fiemme (ITA), 7. januar
10/15 km klassisk fellesstart

Det er to innlagte spurter underveis for herrene og én for kvinnene. I begge spurtene får vinneren 15 bonussekunder. Nummer to får 12 sekunder, nummer tre får 10 sekunder. Deretter 8,6,5,4,3,2,1.

De tre første i mål får henholdsvis 15, 10 og 5 bonussekunder.

Hvor ser du etappen?
Kvinnenes fellesstart kl. 14.30 på NRK. Herrenes fellesstart kl. 15.30 på NRK.

7. etappe: Val di Fiemme (ITA), 8. januar
9 km jaktstart opp Alpe Cermis

Hvor ser du etappen?
Kvinnenes jaktstart kl. 11.30 på NRK. Herrenes jaktstart kl. 15.30 på NRK.

Etappen som ofte blir avgjørende er det nest siste etappen i Val di Fiemme. Da er det 10/15 km fellesstart i klassisk teknikk. Her deles det bonussekunder ut underveis (to for herrene, én for kvinnene). Det gjelder å ha krefter på denne etappen, for da vil man skaffe seg et godt utgangspunkt før den siste etappen opp monsterbakken Alpe Cermis.

Feite pengepremier
Vinneren av Tour de Ski får en pen pengepremie. 90 000 sveitsiske franc (762 000 kroner) er belønningen om man er først opp monsterbakken. Sammenlagtvinneren får 400 verdenscuppoeng, mens nummer to får 320 poeng og nummer tre får 240 poeng.

I tillegg får etappevinneren hver dag tildelt 50 verdenscup-poeng, nummer to får 46 poeng og nummer tre får 43 poeng.

Underveis får løperne premiepenger for topp 3-plasseringer på enkeltetapper og penger per dag man har ledertrøyen i Tour de Ski.

Vinneren av en egen sprintkonkurranse i Tour de Ski blir også belønnet med 50 000 kroner.

– Viktig å komme seg til semifinalen
Martin Johnsrud Sundby mener de to siste etappene før monsterbakken vil bli svært avgjørende.

– Første dag er det sprint, hvor det deles ut bonussekunder. Her er det viktig å komme seg minst til en semifinale. Andre dag er det 10 kilometer fellesstart. Det er umulig å gjøre noen «sprell» her. Etter to dager kommer det til å være ganske jevnt.

Etter åpningsløpene i Val Müstair fortsetter vi i Oberstdorf med 20 kilometer skibytte. Det kommer stort sett til å være et samlet felt. Selv etter neste dags jaktstart på 15 kilometer kommer det ikke til å være mye som skiller.

Så kommer vi til to distanser som jeg mener blir viktige; 10 kilometer fristil enkeltstart i Toblach. Nå begynner vi å bli litt slitne. Dette er dagen for å smelle til for å posisjonere seg foran det viktigste rennet: 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme. Her deles det ut massevis av bonussekunder, og klarer jeg å gjennomføre som i fjor bør utgangspunktet før bakken være bra, sier Sundby.