LEDESTJERNE: Connor McDavid er bare 19 år, men er allerede kaptein for Edmonton Oilers.
LEDESTJERNE: Connor McDavid er bare 19 år, men er allerede kaptein for Edmonton Oilers. Foto: Jeffrey T. Barnes

– Han er den neste superstjernen i denne ligaen

Connor McDavid (19) topper poengligaen i verdens beste ishockeyliga.

Connor McDavid er bare 19 år, men han er allerede blitt en av NHLs aller største stjerner.

Edmonton Oilers-spilleren leder for øyeblikket poengligaen med 42 målpoeng.

Bare superstjernen Sidney Crosby har klart å skrape sammen like mange poeng som unggutten.

Men en vesentlig forskjell er at Crosby spiller for NHLs beste lag og i NHLs kanskje beste rekke.

McDavid har nesten egenhendig løftet den gamle storheten Oilers opp fra ligaens skyggedal denne sesongen.

– Ja, det har vært imponerende. En skal huske på at han ikke har spilt en hel sesong ennå, så han vil vokse mye ennå. Men det er imponerende det han gjør. Å toppe poengligaen er ganske utrolig for en gutt på hans alder. Store spillere. De som kommer til å bli de beste i ligaen, de virker å tilpasse seg enhver situasjon ganske kjapt, og han har gjort det ekstremt bra. Han har et ekstremt talent når han klarer å skøyte og spille i det tempoet som han gjør kveld etter kveld. Å sette opp spill og tenke så kjapt, er ganske spesielt. Han kommer til å bli en stor spiller i lang tid fremover, skryter New York Islanders-stjernen John Tavares til ESPN.

At McDavid var noe helt spesielt, ble ganske tidlig kjent. På grunn av sitt høye nivå, ble han gitt dispensasjon til å spille i OHL som 15-åring. Et år tidligere enn hva som egentlig er vanlig. Han var den tredje spilleren som fikk denne dispensasjonen. Bare Tavares og Aaron Ekblad hadde fått det før ham.

Og da han ble kåret til årets spiller både i OHL og CHL etter 2014/15-sesongen, var han den spilleren som har vunnet flest utmerkelser i OHL noen gang.

Ikke siden Sidney Crosby lå i potten i 2005 har klubbene håpet mer på å trekkevinnerloddet for å få førstevalget i draften.

Buffalo Sabres endte sist i 2014/15-sesongen, og hadde flest lodd i hatten. Men det skulle bli den tidligere storheten Edmonton Oilers som sto igjen som de store vinnerne.

Mange har spådd at McDavid vil bli enda større enn Crosby, og bli den største siden Wayne Gretzky.

Det ga Oilers-fansen håp om en ny storhetstid da de fikk McDavid.

Men hans første sesong ble ingen stor suksess. Selv om han viste mye av det som bor i ham, så satte en skade ham utenfor nesten halve sesongen.

Dermed gikk det som det har gjort de siste årene for Oilers. Sesongen var over før sluttspillet startet.

Foran denne sesongen valgte trener Todd McLellan å legge mer ansvar på unggutten. Han utnevnte McDavid til kaptein. Den yngste i NHLs historie.

– Han er veldig moden for alderen og har måttet ta seg av dere siden han var 14, sa McLelland med klar hentydning til pressen da han presenterte sin nye kaptein.

Og ansvaret har ikke tynget McDavid.

Denne sesongen har han for alvor levd opp til forventningene. 13 mål og 29 målgivende pasninger har gjort ham til ligaens kanskje farligste spiller.

– Han kan definitivt ydmyke deg. Så da er det back to basic. Se på kroppen. Det er ting du glemmer når du spiller, men når en fyr som ham dukker opp, så minner du deg på det før kampen. «OK, han kommer mot deg. Se på overkroppen. Gjør det enkelt.» Du prøver å holde avstand til ham. Hvis han lurer det til og du står igjen der, så er det tøft, sier Minnesota Wild-backen Ryan Suter.

En annen som forventer mye av McDavid er Arizona Coyotes-spilleren Jakob Chychrun.

– Han er den neste superstjernen i denne ligaen. Hver gang han har pucken er det en stor fare for at han får noe til å skje. Han gjør ting i så stor fart. Det er nesten utrolig hvor fort han kan styre en kamp og styre alt som skjer rundt ham. Jeg tror ikke det er noen som er en større offensiv trussel enn ham. Han er spesiell. Det er helt sikkert, sier han.

Joe Thornton debuterte i NHL samme år som McDavid ble født. Han har fått med seg de ungguttene som er kommet inn i ligaen i disse årene, og har ikke sett mange som Oilers-kapteinen.

– En ting er farten hans. Farten er trolig hans største styrke. Men det er ikke nok å være en hurtig kar. Du må også ha de offensive instinktene, skuddet, trøkket og konkurranseinstinktet. At en gutt på under 20 år holder dette nivået er ganske spesielt. Og jeg tror ikke man har sett mange guttunger komme og ta ligaen med storm. Men det er gøy å se en så ung gutt komme inn og dominere umiddelbart, sier han til ESPN.