BRUTAL: I en ny rapport fra Sør-Korea hevder forskere at diktator i Nord-Korea, Kim Jong-un har henrettet 340 personer siden 2011. Her er Kim Jong-un avbildet under en militærøvelse i starten av desember. 
BRUTAL: I en ny rapport fra Sør-Korea hevder forskere at diktator i Nord-Korea, Kim Jong-un har henrettet 340 personer siden 2011. Her er Kim Jong-un avbildet under en militærøvelse i starten av desember.  Foto: Kcna/Reuters

– Kim Jong-un har henrettet 340 personer siden han kom til makten

Kim Jong-un (32) skal ha store planer for Nord-Koreas utvikling av atomvåpen i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny rapport hevdes det at diktator i Nord-Korea, Kim Jong un (32) har henrettet 340 personer de fem årene han har hatt makten.

Brutal

Rapporten er utarbeidet av Institute for National Security Strategy i Sør-Korea.

CNN skriver at tankesmien har sett på hva Kim Jong-un har gjort i de fem årene han har styrt det lukkede diktaturet.

De mener at Kim Jong-un har henrettet hele 340 personer siden 2011.

Av disse skal minst 140 personer være seniorrådgivere i offisielle stillinger, innad i militæret eller i partiet Korean Worker's Party.

Amerikanske eksperter mener 32-åringen har vist et ekstremt nivå av brutalitet og hensynsløshet siden han tok over etter sin far, Kim Jong-il, som døde av et hjerteinfarkt i 2011.

– Han har blant annet fjernet fem forsvarsminstre i løpet av fem år. Hans far endret denne posten tre ganger i løpet av 17 år ved makten, og to av disse døde i tillegg av alderdom, sier sjefsanalytiker ved Rand Corporation Bruce Bennett til CNN.

Skutt foran familien

Flere av henrettelsene beordret av Kim Jong-un har også nådd internasjonale medier utenfor det ekstremt lukkede landet.

I mai 2015 ble det kjent at daværende forsvarsminister, Hyon Yong-chol var blitt henrettet ved å bli skutt. Han var anklaget for å forræderi, etter å ha sovnet under flere militære arrangementer.

Yong-chol ble henrettet foran et publikum.

– Og Kim forsikret seg også om at familien til forsvarsministeren var til stedet og så henrettelsen, sier Bennett.

I 2013 bestemte Kim Jong-un seg for å henrette sin egen onkel, Jang Song Thaek, etter beskyldninger om forræderi.

Da den nye hovedflyplassen i Pyongyang åpnet sommeren 2015 viste Jong-un stolt frem resultatet, men det kom likevel meldinger om at minst fem personer var blitt henrettet fordi diktatoren var misfornøyd med byggeprosessen.

– I oppveksten har han blitt svært bortskjemt, som sønn av Kim Jong-il. Den største trusselen er at det ikke er noen rundt ham som holder ham tilbake, sier professor ved Hawaii Pacific University, Seung-Kyun Ko.

Han mener 32-åringen er desperat etter å vise styrke og lederskap i rollen som landets øverste leder.

Atomvåpen

New York Times skriver at avhopper og tidligere diplomat for Nord-Korea i London, Thae Yong-ho, denne uken har kommet med informasjon om Kim Jong-uns planer for 2017.

Ikke siden 90-tallet har en diplomat med så høy rang brutt med diktaturet.

I et møte med sørkoreanske journalister i Seoul tirsdag uttalte han at Nord-Korea mener 2017 er året de virkelig skal videreutvikle sitt atomvåpenprogram. Kim Jong-uns planer skal ha blitt ytterligere konkretisert etter at det ble klart at Donald Trump blir USAs neste president, og avhopperen hevder at Kim Jong-un ikke føler seg truet av verken USA eller Kina.

– Så lenge Kim Jong-un sitter ved makten vil Nord-Korea aldri gi opp sine atomvåpen, selv om de tilbys milliarder, sier Yong-ho.

I 2016 har Nord-Korea foretatt to testskytinger med atomvåpen. I september bekreftet landet at de hadde foretatt en prøvesprengning med kjernefysisk stridshode. I tillegg har Kim Jong-un gjennomført minst 20 andre prøveskytinger.