De evakuerte får flytte hjem på Svalbard

– Folk er rolig og fattet, og skjønner at vi gjør dette for deres sikkerhet, men vi håper at det skal bli så kort som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sysselmannen har torsdag ettermiddag opphevet evakueringen og lar fastboende og turister flytte tilbake til Nybyen.

Deler av Longyearbyen ble onsdag evakuert på grunn av et skikkelig uvær, og det er stor skredfare på hele Svalbard. Det ble ikke evakuert ytterligere områder onsdag kveld.

– Vi skal gå gjennom skredene som har gått i løpet av natten, og så skal vi ha et nytt møte klokken 14 med NVE og vil gjøre nye vurderinger med bakgrunn i den kunnskapen vi får da, sa sysselmann Kjerstin Askholt til TV 2 torsdag formiddag.

– Sikkerheten er det viktigste

– Folk er rolig og fattet, og skjønner at vi gjør dette for deres sikkerhet, men vi håper at det skal bli så kort som mulig. Det er sikkerheten som er det viktigste.

Vinden har ifølge Askholt løyet noe i løpet av natten, slik at det er noe sikt i området.

– I natt var det omtrent null sikt og en fryktelig vind. Det ser litt bedre ut nå, og værprognosene er mer stabile fram utover dagen nå.

UKJENT HJELPER: Hilde Aske takker den ukjente helten som måkte foran døren hennes i løpet av morgenen. Hun måkte selv i natt, men det var ikke nok. 
UKJENT HJELPER: Hilde Aske takker den ukjente helten som måkte foran døren hennes i løpet av morgenen. Hun måkte selv i natt, men det var ikke nok. 

Måkte i natt, umulig å komme seg ut i dag

Hilde Aske bor i Longyearbyen, og har fått merke det enorme snøfallet som har kommet i løpet av natten. I løpet av morgenen har noen måkt frem til døren hennes, slik at hun kommer seg ut.

– Det er ubehagelig når man har i tankene hva som skjedde i fjor. Jeg måket i to-tiden i natt, og enda hadde det vært umulig å komme seg ut uten hjelp i dag, sier Aske til TV 2.

Hun vet ikke hvem den ukjente hjelperen er, men er veldig takknemlig.

– Jeg aner ikke hvem som hjalp meg, det var måket når jeg stod opp i 8-tiden. Vedkommende hadde måket alle inngangene i huset mitt, seks stykker totalt. Jeg så bare fotspor etter ett menneske, så vedkommende har gjort en utrolig god gjerning. Dersom vedkommende ikke hadde måket, hadde jeg måttet klatret ut vinduet for å komme meg ut, eller ringt en god venn.

Målt orkan i kastene

Torsdag formiddag er det målt orkan styrke i kastene på Platåfjellet, der vinden er målt til sterk storm. Ved flyplassen er det målt liten storm, men med sterk storm i kastene.

Hilde Aske fikk hjelp av en ukjent helt i dag morges.
Hilde Aske fikk hjelp av en ukjent helt i dag morges. Foto: Privat

Prognosene viser at det kan komme mellom 50 og 60 centimeter snø fra midt på dagen onsdag til midt på dagen torsdag, mest sør på Svalbard.

Samtidig stiger temperaturen fra minus fem grader til rundt null.

Mye vind og temperaturstigning sammen med mye snø, er selve oppskriften på snøskredfare.

NVE varsler nå faregrad 4, stor snøskredfare, for hele øygruppen.

Skredvarselet gjelder foreløpig onsdag og torsdag.

Vinden holdt seg sterk natt til torsdag, men minker noe utover dagen. Snømengden minker også noe fra onsdag til torsdag, mens temperaturen synker ned mot minus fem grader.