Pass på: Nå kommer influensaen for fullt

– Vi har allerede nådd topp-punktet fra forrige sesong

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er blitt en litt redusert julefeiring for Martin Bergo Selsjord i år. Han er nemlig blitt syk – i likhet med mange andre nordmenn.

– Jeg har fått influensa og måtte ta ut sykmelding, dessverre. Legen sa at det var et typisk tilfelle, sier Bergo Selsjord til TV 2, når vi treffer ham på et apotek på Jernbanetorget i Oslo.

– Jeg har jo ikke fått gjort alt jeg ønsker i julen, men det er jo ikke noe å gjøre med det. Man får bare ta tiden til hjelp, sier Bergo Selsjord.

Har allerede nådd fjorårstoppen

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at influensasesongen ikke er over, og at antallet personer med influensaliknende symptomer fortsetter å stige på oppløpet av 2016.

– Vi ser at tallene på sykehus-innlagte med influensa er økende, og at vi nå allerede har nådd det nivået som var toppunktet forrige sesong, sier lege ved FHI, Karine Nordstrand, til TV 2.

Den siste uken er 264 nordmenn innlagt på sykehus på grunn av influensa, og antallet syke øker. Folkehelseinstituttet venter en topp rundt nyttårshelgen.

– Den har i hvert fall vært stigende de foregående ukene, og fortsetter å stige ganske mye fra uke 50 til uke 51. Sannsynligvis begynner vi nå å nærme oss toppen, sier Nordstrand.

Rammer hardest i Oslo

Ifølge ukesrapporten fra FHI for uke 51 er det flest eldre som legges inn på sykehus, etterfulgt av små barn opp til fire år. Andelen smittede er spesielt høy på Østlandet og i Trøndelag, og på toppen troner Oslo.

Der merker apotekene stor pågang.

– Vi får jo en del henvendelser, blant annet på telefon, fra de som er på jakt etter influensavaksine. Så ser vi også at det kommer inn en del som ønsker febernedsettende, hostemidler og halsmidler, sier Anne Røv-Johnsen, farmasøyt ved Vitus apotek, til TV 2.

Og nettopp febernedsettende, smertestillende og halsmidler er blant tingene Martin Bergo Selsjord nå bruker for å lindre influensaen. Nå håper han sykdommen snart slipper taket – både for ham og alle andre som er blitt syke.

– Både på bussen og på legekontoret satt alle og hostet og harket. Så jeg følte meg ikke alene, for å si det sånn. Men det er fort over. Forhåpentligvis...