RUSSISK DOPING: Flere russere må stå over Tour de Ski.  (AP Photo/Lee Jin-man, file)
RUSSISK DOPING: Flere russere må stå over Tour de Ski.  (AP Photo/Lee Jin-man, file) Foto: Lee Jin-man

Russland erkjenner systematisk doping

– Det var en institusjonell sammensvergelse, sier fungerende sjef for Russlands antidopingbyrå.

Russiske antidopingmyndigheter medgir for første gang at det har vært systematisk doping blant landets idrettsutøvere.

– Det var en institusjonell sammensvergelse, sier Anna Antseliovitsj til New York Times.

Hun er fungerende sjef for Russlands antidopingbyrå. Hun slår samtidig fast at det ikke er noe som tyder på at dopingprogrammet var statlig styrt. Det finnes ikke bevis for at regjeringen var involvert, mener Antseliovitsj.

Innrømmelsen kommer drøyt tre uker etter at den endelige McLaren-rapporten ble offentliggjort. Der kom det fram flere detaljer om massivt bruk av doping innen russisk idrett mellom 2011 og 2015.

Rapporten konkluderte med at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 ulike idretter deltok i et systematisk dopingprogram. Flere medaljevinnere i London- og Sotsji-OL er blant de omtalte.

Etterforskes
Russland var arrangør av vinterlekene i Sotsji i 2014. Ifølge McLaren-kommisjonen hjalp den russiske sikkerhetstjenesten (FSB) til med å manipulere og bytte ut prøveresultater.

Richards McLaren og hans etterforskere har funnet ut at 28 av de 95 prøvene som er undersøkt, hadde tegn av "manipulasjon".

De 28 prøvene skal analyseres på nytt i antidopinglaboratoriet i Lausanne. IOC-president Thomas Bach har også opplyst at eksperter skal analysere prøver fra russiske utøvere fra både Sotsji-OL og sommer-OL i London i 2012 på nytt.

Russlands president Vladimir Putin medga i sin juletale 23. desember at landet har et dopingproblem. Han lovet at alle dopingtilfellene skal etterforskes.

Suspensjoner
Tidligere i år ble russiske friidrettsutøvere utestengt fra Rio-OL etter dopingavsløringer. Den siste tiden har også vinteridretten tatt grep. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har suspendert seks langrennsutøvere.

Det er bekreftet at tre av dem er Aleksander Legkov, Jevgenij Belov og Julia Ivanova. Ifølge det franske nettstedet ski-nordique.net utgjør Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov og Jevgenia Sjapovalova de tre andre.

Tirsdag ble det klart at ingen av de seks er på Russlands lag til Tour de Ski.

Se de to første dagene i Tour de Ski fra Val Mustair i Sveits på TV 2, med start 31. desember kl 12.30.

(©NTB/TV 2)