KRIG: Iraks statsminister er klar på at kampen mot IS er over innen relativt kort tid. På bildet ser du to amerikanske kampfly over Irak, (US Navy F-18E Super Hornets) som har vært med i kampen mot IS. 
KRIG: Iraks statsminister er klar på at kampen mot IS er over innen relativt kort tid. På bildet ser du to amerikanske kampfly over Irak, (US Navy F-18E Super Hornets) som har vært med i kampen mot IS.  Foto: AFP / NTB Scanpix.

slaget om mosul inne i en avgjørende fase:

– Gi oss tre måneder, så er IS utslettet

Irakiske myndigheter hevder nå at de intense kampene om Mosul går inn i sluttfasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iraks statsminister Haider al-Abadi er klar på at kampen mot terrororganisasjonen IS nærmer seg slutten.

Al Arabiya melder at Iraks statsminister er sikker på seier. Innen tre måneder skal kampene være over.

Irak har de siste ukene fått sterk bistand fra amerikanske styrker, den paramilitære, Iran-støttede gruppa Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering) og de kurdiske peshmerga-styrkene.

Like i underkant av 90 000 soldater deltar nå i kampene mot IS.

Mosul er den siste store byen i Irak som kontrolleres av terroristene.

Viktigste perioden
De irakiske troppene avanserer fremover og driver IS fra skanse til skanse.

USAs president Barack Obama har sagt at kampen kommer til å bli usedvanlig tøff, men at den er én av de viktigste kampene for å ta knekken på terrorgruppen.

Klarer styrkene å vinne tilbake kontrollen over Mosul vil det markere nederlag for IS i Irak.

97 drap
Første juledag ble 97 IS-militante i de østlige og sørlige delene av Mosul drept, skriver CNN.

Her laget IS sine dødelige bomber

TV-kanalen rapporterer videre at stadige selvmordsbomber og kampvillige IS-krigere gjør de intense kampene svært krevende.

CNN skriver at IS-krigere forsøkte å angripe en politistasjon, sør i Mosul for kort tid siden, men irakiske styrker svarte med en improvisert veibombe som tok livet av 21 terrorister.

En av de største utfordringene styrkene har møtt på, er at IS hindrer sivilbefolkningen fra å flykte.

– Bli hjemme
I et annet angrep skal 51 IS-kriger ha mistet livet da de forsøkte å angripe irakiske styrker i den sørøstlige delen av Mosul.

25 terrorister skal ha blitt drept i et flyangrep under en samling i al Wahda, som ligger i den østlige delen av Mosul.

Myndighetene i landet ber sivilie som fortsatt befinner seg i Mosul om å holde seg innendørs.

Ekssoldaten Pete savnet krigen - åpnet klinikk i krigssonen i Irak

Halvparten av byens drøyt to millioner innbyggere skal ha flyktet, og de fleste antas å være sjiamuslimer og kristne. Men det er fremdeles mange igjen – deriblant rundt en halv million barn.

Tomme for vann
Kamphandlingene har ført til alvorlig mangel på mat og elektrisitet, og sivilbefolkningen er nå også i ferd med å gå tom for vann, sier FNs nødhjelpskoordinator i Irak, Lise Grande.

– Nær en halv million sivile, som allerede strever fra dag til dag med å få nok mat, er nå uten tilgang til rent drikkevann. Innvirkningen på barn, kvinner og familier vil bli katastrofal, sier hun.

Årsaken til den akutte krisen er blant annet at en større vannledning ble ødelagt under de pågående kampene.

Det hvite flagget skal være hennes beskyttelse – men hun har ingen garanti

Irakiske myndigheter frakter rent vann med lastebiler fra kilder som ligger 35 kilometer unna, men forsyningene er ikke nok til å dekke befolkningens behov.

Her er fem grunner til at kampen om Mosul er et vendepunkt:
1: Det var i Mosul i juni 2014 at lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, fra talerstolen i byens store moske utropte seg til kalif, en etterfølger av profeten Muhammed. Byen blir beskrevet som kronjuvelen til terrorhæren og de har mye ære i å beholde byen.

2: Mosul er Iraks største metropol utenfor Bagdad, og å få kontroll over byen var én av IS sine viktigste strategier. Beliggenheten er viktig for terrorhæren fordi det er en sentral handelsby nær grensen til Syria og Tyrkia. Klarer styrkene å bedrive Is ut av Mosul, vil det amputere IS tilgang på jagerfly, våpen og forsyninger.

3: Byen ligger i nærheten av Iraks viktigste oljefelt, samt en oljerørledning som knyttes til Tyrkia. Hvis IS mister kontrollen vil det ramme økonomien deres hardt, ettersom de er kjent for å selge olje ulovlig for å finansiere krigføringen sin. Det vil styrke Iraks økonomi at IS blir drevet ut av byen.

4: Hvis de irakiske og kurdiske styrkene klarer å vinne byen, vil det være slutten på en enorm flyktningkrise i området. Ved å sikre byen vil irakiske myndigheter kunne starte gjenoppbyggingen etter den humanitære krisen – noe som vil lette på den enorme flyktningstrømmen til nabolandene og resten av Europa.

5: Det har gått nedover for terrorgruppen over lengre tid og de mister den ene landsbyen etter den andre. Hvis de mister Mosul, så vil det føre til at IS får en langt dårligere appell overfor fremmedkrigere. Da IS fikk fotfeste i 2014, var de en hær som raskt fikk makt og kapital og som skapte frykt over landegrenser over hele verden. Nå er de på tilbaketog og det svekker dem i sin rekruttering av nye krigere.

Græsvik: – Det er farlig, men vi er godt forberedt