– Russiske stjerner får ikke gå Tour de Ski

Maxim Vylegzjanin, Jevgenij Belov og Alexander Legkov får ikke delta i Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se de to første dagene i Tour de Ski fra Val Mustair i Sveits på TV 2, med start 31. desember kl 12.30.

Det melder russiske R-Sport tirsdag

– Dessverre er Maxim Vylegzjanin, Jevgenij Belov og Alexander Legkov ikke med i vår Tour de Ski-tropp på grunn av den midlertidige FIS-suspensjonen, sier Russlands langrennssjef Jelena Välbe ifølge R-Sport.

– Sånn som jeg leser den nyhetsmeldingen nå så er det at FIS har tvunget det russiske skiforbundet til å ta grep. Og hvis det stemmer er det veldig bra at FIS tar grep ut i fra den MCLarren rapporten. Det er veldig synd hvis det er sant, men vi må forholde oss til at det FIS gjør nå er riktig, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Legkov tok gull på femmila under Sotsji-OL og sølv på stafetten. I tillegg vant han Tour de Ski i 2013. Vylegzjanin tok tre sølvmedaljer i Sotsji.

– Det er store stjerner, så hvis det er sant er det jo veldig synd, men vi forholde oss til sannheten og hvis dette stemmer er det veldig bra at de ikke får gå. Når du er konkurrent så forholder du deg til de konkurrentene du har, og hvis det skjer noe i ettertid blir du jo sur og grinete for at utøvere som har jukset fikk gå. Men der og da forholder man seg til at alle utøvere som går er rene, sier Hjelmeset.

– Legkov gikk et bra løp i Davos og har peilet seg inn på at han skulle gå fort i Tour de Ski og sånn sett er det veldig synd, det de blir straffet for nå er ting som har skjedd en tid tilbake. Så det er ikke dermed sagt at de to har urent mel i posen nå, men som sagt syntes jeg det er veldig bra at FIS tar grep.

– Tror du de norske sjansene er større om de ikke får gå?

– Jeg tror nok at en av de store favorittene er Finn Hågen Krogh sammen med Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth, i tillegg har man noen svensker som Calle Halfvarsson. De forholder seg ikke til de som ikke stiller til start, de forholder seg til de som er der. Legkov kunne vært med å kjempa i toppen, men jeg tror ikke han kunne vunnet uansett.

Forrige uke kom meldingen fra FIS om at seks langrennsutøvere er utestengt på ubestemt tid i påvente av IOCs etterforskning.

De seks utøverne ble ikke navngitt da FIS ikke er bemyndiget til å offentliggjøre navnene på utøverne før etterforskningen er over. Dermed er det nærliggende å tro at de tre er blant de seks.

– Det er bare å se på resultatene i Sotsji og luke ut de som er nevnt i rapporten tror jeg, men vi må vente å se først om det ender i en dom. Nå er det først en prosess, men blir det en dom så blir de mest sannsynlig fratatt medaljene fra Sotsji. Da kan vi gratulere Martin Johnsrud Sundby med en OL-medalje i posten, sier Mads Kaggestad.

Julia Ivanova er den eneste av de seks som har stått fram og medgitt at hun er suspendert.

Totalt er tusen russiske utøvere mistenkt for dopingmisbruk. Hele tolv av dem tok medaljer under OL i Sotsji i 2014.