Seks av ti julegaver blir byttet.  Det er ingen grunn til å vente, mener ekspert.  FOTO: SCANPIX
Seks av ti julegaver blir byttet.  Det er ingen grunn til å vente, mener ekspert.  FOTO: SCANPIX

Forbrukerrådet:

Derfor bør du skynde deg ut og bytte julegaver

Romjula er årets store byttedager for julegaver. Men ikke gå i fella, advarer Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er så vidt ferdig med å handle julegavene og har ikke før fått delt dem ut før vi er tilbake i butikkene. Romjula kan bli kaotisk i landets handlegater.

– Vi nordmenn bytter 6 av 10 julegaver. Det har kanskje noe med at vi får flere gaver og gir den samme ønskelista til mange, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Bytt før nyttårssalget

Samtidig som vi bytter julegaver setter butikkene ned prisene. Men ikke la deg friste til det store nyttårssalget er i gang før du bytter.

– Jeg ville fortet meg ut med en gang i romjula. For mange butikker gir deg ikke noen fordeler av salget, enten tar de da ikke imot bytte eller varen du fikk er mindre verdt. Kommer du i forkant av salget har du mer å velge i, råder Flesland.

Ulike bytteregler

Det er store forskjeller mellom butikker i reglene for varebytte. Det er heller ingen selvfølge at du får byttet julegaven.

– Vi har opparbeidet oss en sedvane som gir oss rett til å få bytte. Men butikkene setter reglene. Noen gir deg kun et par dager inn i romjula til å bytte, andre noen måneder. Du har heller ikke rett til å få pengene tilbake om det ikke står oppført at det er et åpent kjøp, sier Forbrukerrådet.

Går i fella

Ifølge forbrukerdirektøren går flere av oss stadig i den samme julegavefella.

– En felle er at du ikke har tatt vare på byttelappen, en annen at du ikke vet hvor gaven er kjøpt, eller at du ikke kommer deg tidsnok ut for å få byttet varen. Det er jo hyggelig at du faktisk får en gave du har lyst på og som passer, så bruk bytteretten, sier Flesland.

Hun ber også folk huske på gavene som faktisk ikke kan byttes.

– Mange får gavekort. Glemmer du å bruke de, er det butikken som får masse penger og du får ingenting. Noen varer slik som undertøy er det ikke lov å bytte, men det skal vi kanskje være glad for, mener forbrukerdirektøren.