UBÅTSØK: Fjernstyrte ubåter gjøres klar til søket etter det savnede flyet. REUTERS/Maxim Shemetov
UBÅTSØK: Fjernstyrte ubåter gjøres klar til søket etter det savnede flyet. REUTERS/Maxim Shemetov

Intenst søk etter ulykkesflyets svarte bokser

Letemannskaper har funnet vrakdeler av Tupolev-flyet som styrtet i Svartehavet, men selve flyskroget og de svarte boksene er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske myndigheter setter enorme ressurser inn i søkeoperasjonen.

2. juledag deltok 45 skip med 135 dykkere, ti helikoptre, droner og to fjernstyrte ubåter i søket etter flyvraket. Det opplyser det russiske forsvarsdepartementet ifølge nyhetsbyrået AP.

VIP-fly

Tupolev Tu-154-maskinen tilhørte det russiske forsvaret og ble brukt til å frakte VIP-er. Flyet var på vei til Syria med det berømte Røde armés kor, som skulle underholde russiske styrker på en flybase i Hemeimeem. Flyet styrtet i Svartehavet to minutter etter at det tok av fra Sotsji.

84 passasjerer og en besetning på åtte var om bord. Alle antas å ha omkommet i ulykken søndag morgen. Elleve omkomne er så langt funnet og fløyet til Moskva.

Vanskelig søk etter svarte bokser

Mandag ettermiddag fant dykkere vrakdeler rundt 1,5 kilometer fra land og på 25 meters dyp. Selve flyskroget er ennå ikke funnet. Transportminister Maxim Sokolov sier at flyets taleregistrator og ferskriver ikke er utstyrt med radiosendere, så det vil bli vanskelig å lokalisere dem under vann.

Den russiske etterretningstjenesten FSB uttaler at de ikke har noen mistanke om at styrten skyldes en terrorhandling eller sabotasje. Etterforskerne ser på om ulykken kan skyldes pilotfeil, teknisk feil, dårlig drivstoff eller om noe har blitt sugd inn i flyets motorer. Pilotene skal ikke ha sendt ut noen nødmelding før flyet styrtet.

SØRGEDAG: Folk legger ned blomster i Sotsji til minne om de omkomne etter flystyrten. AFP PHOTO / Yekaterina LYZLOVA
SØRGEDAG: Folk legger ned blomster i Sotsji til minne om de omkomne etter flystyrten. AFP PHOTO / Yekaterina LYZLOVA

Mintes de døde

Mandag var det nasjonal sørgedag for ofrene, og mange la ned blomster utenfor Alexandrov-ensemblets kontorer i Moskva.

Solist Vadim Ananjev ble ikke med på turen fordi han måtte hjelpe til hjemme med sitt nyfødte barn.

– Jeg har mistet mine venner og kolleger, alle er drept, alle solistene. Jeg er helt satt ut. Jeg har kjent disse folkene i 30 år. Jeg kjenner deres koner og barn. Det er forferdelig for barna, sier han til AP.

Tupolev-maskinen som styrtet var bygd i 1983.