Mye regn, lite snø og bar asfalt er ikke bra for vinterdekkene.
Mye regn, lite snø og bar asfalt er ikke bra for vinterdekkene.

Lite snø kan gjøre det vanskeligere å komme fram

Mange kan få seg en ubehagelig overraskelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller fleste har – snømangelen over store deler av landet til tross – fått vinterdekkene på bilen.

Det mange ikke tenker over er at snømangelen faktisk kan gi betydeligere dårligere veigrep når snøen først kommer. For den kommer nok i år også.

At dekk slites, er en sannhet som alle vet. Det mange imidlertid ikke nødvendigvis vet, er hvordan slitasjen påvirker dekkenes grep. For mange kan det nemlig være en stor forskjell på hvordan dekkene oppførte seg forrige sesong, og hvordan de vil oppføre seg når snøen og isen kanskje fester grepet ordentlig på nyåret.

Riktig innkjøring er viktig

Det å kjøre på bare veier sliter mye på piggene, og kan i tillegg gjøre at flere pigger løsner fra dekket. Det gir dårligere veigrep. Man kan med andre ord komme til å slite med å komme fram når snøen først er her.

Det er stor forskjell på piggdekkenes gummiblanding, dermed er det vanskelig å si noe konkret om hvor mye dårligere de blir.

– Hvor mye ressurser som er lagt i utviklingen av gummiblandingen er avgjørende. Noen piggdekk blir nærmest som sommerdekk uten piggene, men dekk fra premiumprodusentene har generelt godt grep også når piggene forsvinner, sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Noe av det viktigste med piggdekk er at de får riktig innkjøring. Det betyr at de første 5-10 milene skal foregå uten hard akselerasjon, kraftig bremsing eller hastigheter over 90 km/t. Slurver man på dette punktet, risikerer man at piggene forsvinner fort.

Firehjulstrekker? Da bør du bytte alle dekkene samtidig

Piggdekk mister grepet fortere

Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men mange anbefaler å bytte når det gjenstår 4,5 millimeter. Dette er ekstra kritisk for bilistene som kjører med piggdekk.

– Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden bikker under fem millimeter, sier Dalen Haukenes i Dekkmann.

Piggdekk mister like mye av grepet fra tre fire til fire tre millimeters mønsterdybde, som det gjør fra det er splitter nytt til fire millimeter gjenstår. Dalen Haukenes er opptatt av at folk sjekker tilstanden på dekkene sine – slik at man ikke tror man har bedre grep enn det som er tilfelle.

– Piggene sitter i en hylse som igjen er festet i dekket. Som regel er det piggkjernen som faller ut, men det kan likevel se ut som det er pigger i dekket på grunn av hylsen. Derfor må man se ordentlig over dekkene, avslutter Haukenes.

Les også: Dette har over 1.200 bileiere gjort – nå er det din tur!