I 2015 blåste det friskt i Bodø sentrum da ekstremværet «Ole» traff land.
I 2015 blåste det friskt i Bodø sentrum da ekstremværet «Ole» traff land. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Nå kommer ekstremværet «Urd»:

Politiet: – Kan være farlig å bevege seg for nær bølgene

Politiet oppfordrer alle til å sikre løse gjenstander, og forberede seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juleuværet slår inn for fullt flere steder når et stormsenter kommer inn mot Sunnmøre mandag ettermiddag.

Det er varslet om virkelig heftige værforhold under ekstremværet som har fått navnet «Urd» av Meteorologisk institutt.

– Politiet oppfordrer alle til å sikre løse gjenstander, og forberede seg på det dårlige været. Det blir spesielt anmodet om at entreprenører, byggmestre og andre som har stillas stående oppe sjekker at disse er tilstrekkelig sikret for uværet.

– Det er meldt om høye bølger langs kysten, og politiet minner om at bølgene kan slå langt inn over land og at det kan være farlig å bevege seg for nær. Det kan også hende det er en god ide å unngå turer i høyfjellet, sier operasjonsleder Lars Geitle.

Ønsker minst mulig trafikk

Statens vegvesen Region vest oppfordrer folk som ikke må ut på reise 2. juledag om å la bilen stå.

Årsaken er ekstremværet «Urd» som bringer med seg svært kraftig vind, og mye nedbør.

– Vegvesenet har et ønske om at folk skal ferdes trygt på veiene våre. Med et ekstremvær i vente, kan det oppstå uforutsette og farlige hendelser. Derfor ønsker vi minst mulig trafikk når uværet står på som verst. Bare de siste dagene har flere veier blitt stengte av ras eller uvær på fjellet. Med den kraftige vinden «Urd» tar med seg kan også bruer bli stengte og ferjer bli innstilte, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Det er mange forholdsregler man kan gjøre når stormen slår inn for fullt. Slik forbereder du deg best mulig om strømmen blir borte.

– Sikre huset!

Tryg Forsikring råder alle til å bruke morgendagen til å sikre hus og hjem.

– Sørg for at ingen hagemøbler eller andre løse gjenstander er usikret. Om det ikke alt er gjort bør man demontere trampolinen, eller ta i alle fall av duken, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Ifølge Meteorologisk institutt ventes det østafjells kraftig vind fra vest eller nordvest med vindkast mellom 25-35 m/s.

Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld ventes vannstanden mellom Svenskegrensa og Lindesnes å være 90-130 centimeter over verdiene oppgitt i tidevannstabellen, høyest i Oslofjorden.

Høye bølger
På Vestlandet sør for Stad blir det mandag ettermiddag økning til vestlig full og periodevis sterk storm med vindkast på 35-45 m/s innover land, tidlig på kvelden dreiende nordvest, minkende sent om kvelden.

Det ventes også høye bølger langs kysten. Signifikant bølgehøyde er ventet å være mellom 11 og 13 meter, med maksimal bølgehøyde 20-25 meter.

Mellom Lindesnes og Stad ventes høy vannstand mandag ettermiddag og kveld. Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld ventes vannstanden her å være 75-90 centimeter over verdiene oppgitt i tidevannstabellen.