Her er langrennselitens antidopingopprop – uten signaturer fra russiske herreløpere

– Jeg snakket med Johnsrud Sundby i går, og han sa at mange nordmenn planlegger å signere oppropet, sier Kikkan Randall til TV 2.

Tidligere i desember sendte en rekke av verdens beste skiløpere et dokument til de ledende aktørene i vintersporten.

Der kritiserer de blant annet håndteringen av de nylige dopingskandalene i idretten og ber om større makt til Verdens antidopingbyrå (WADA).

Disse syv norske har signert

Kikkan Randall, utøvernes representant i FIS, sendte dokumentet til TV 2 1. juledag. Oppropet er signert av hele 105 utøvere fra åtte ulike nasjoner – men bare syv av disse er fra Norge.

Til sammenligning har 18 svensker, 13 amerikanere og 10 finner skrevet under.

De norske er Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Eirik Brandsdal og Sindre Bjørnestad Skar.

– Jeg snakket med Martin Johnsrud Sundby 24. desember, og han sa at flere av de norske herreløperne planlegger å skrive under, sier Randall til TV 2.

De fire kravene

I dokumentet, adressert til FIS, IOC-president Thomas Bach, IOCs eksekutivkomité og FIS-rådet, står det at alle utøverne støtter seg bak følgende punkter:

– Vi har rett til å konkurrere i en dopingfri idrett, og vi krever sterkere lederskap fra FIS, IOC og WADA for å få til dette.

– Vi støtter et sterkere og uavhengig WADA, med makt og selvstendighet til å idømme betydningsfulle sanksjoner til de som har forpliktet seg til å følge WADA-koden og ikke gjør det.

– Vi forventer strenge, raske, konsistente og gjennomsiktige straffer for de som har forpliktet seg til å følge WADA-koden og ikke gjør det.

– Vi vil ikke med vilje bryte WADA-koden, og vi støttet alle tiltak for å opprettholde den.

Utøverne skriver også at de er ”bekymret” for enkelte kommentarer fra FIS-ledelsen angående doping i idretten og ber om et åpent møte med president Gianfranco Kasper under VM i Lahti i februar.

Få russiske signaturer

Bare fire russere har signert oppropet.

Disse er Natalia Korostoleva, Jelena Soboleva, Alisa Sjambalova og Daria Vedenina.

Ingen russiske menn har skrevet under.

– Ble russerne spurt om å signere, men avsto tilbudet?

– Jeg har sendt dette brevet ut til et begrenset antall verdenscuputøvere. Jeg har bedt utøverne på denne e-post-listen om å dele oppropet med lagkameratene sine, men jeg har ikke vært i stand til å få bekreftet om de russiske herreutøverne har fått brevet eller ikke. Jeg må også innrømme at det alltid er vrient å komme i kontakt med utøverne som ikke snakker engelsk, sier Randall.