forsvant fra radaren to minutter etter avgang:

– Russiske myndigheter skjuler noe om flystyrten

Svensk flysikkerhetsekspert stiller flere spørsmål om flystyrten i Svartehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fly fra det russiske forsvarsdepartementet med 92 personer om bord forsvant fra radaren to minutter etter avgang fra Sotsji rundt klokken 5.25 lokal tid, melder BBC og nyhetsbyrået AP.

Et lydopptak av samtalen mellom flygeledere og mannskapet om bord tyder ikke på at noe var galt før styrten. Værforholdene i området skal ha vært gode.

Viktor Ozerov, lederen for det russiske føderasjonsrådets forsvarskomité, sier til Sputnik News at «noe ekstraordinært» må ha skjedd, og får støtte fra en erfaren testpilot som peker på at flyets tre motorer må ha sviktet samtidig.

At det ikke ble meldt fra cockpit at noe var galt og at det heller ikke ble sendt nødsignal, har ført til spekulasjoner om mulig terror, ifølge AP. President Vladimir Putin har beordret full gransking av flystyrten.

Ozerov avviste først at flyet kan ha vært utsatt for terror, men søndag ettermiddag sier Russlands samferdselsminister Maksim Sokolov at terrorisme ikke kan utelukkes, melder AP.

Var på vei til Syria

Flyet styrtet på uforklarlig vis i Svartehavet søndag morgen da det var på vei til Syria. Flyet som var på vei til en russisk flybase i Latakia i Syria, styrtet i Svartehavet like etter avgang etter tanking på Adler-Sotsji-lufthavna, opplyser talsmann Igor Konasjenkov på departementets hjemmeside.

Tupolev Tu-154-flyet var et VIP-fly som det russiske forsvarsdepartementet har brukt til å frakte kjendiser, og regnes som en relativt pålitelig flytype, ifølge RT. Men flytypen har de senere år vært involvert i flere alvorlige ulykker, og er blitt faset ut av de fleste sivile flyselskap.

Mesteparten av Russlands berømte Røde armés kor mistet livet i flystyrten. Mange av passasjerene er musikere i det verdenskjente Alexandrov-ensemblet, som er koret til Russlands væpnede styrker. De skulle til Aleppo i Syria for å holde en nyttårskonsert for russiske soldater.

Vrakrester er funnet på 50 til 70 meters dybde, rundt 1,5 kilometer utenfor svartehavskysten ved byen Sotsji. Søndag kveld var 11 personer funnet omkommet, melder AP.

– Kroppen til en person som omkom i flykrasjet, ble funnet seks kilometer utenfor kysten av Sotsji, og ble tatt om bord i et redningsskip. 27 fartøyer deltar i letingen, 37 dykkere, fire helikoptre, ubemannede droner og fjernstyrte miniubåter. Alt i alt deltar over 3000 mann i letearbeidet, sier departementstalsmann Igor Konasjenkov.

– Må vite mer enn de sier

Piloten beskrives som erfaren med over 3000 timer i luften bak seg. Flyet hadde vært i tjeneste siden 1983 og gjennomgikk grundig vedlikehold både i 2014 og i september i år. Den svenske flysikkerhetseksperten Jan Ohlsson tror at russerne vet mer enn de sier om flystyrten, skriver Dagens Nyheter.

– At man så fort har lokalisert flyet og funnet vrakdeler, gjør at russerne må vite mer enn det de sier, sier Ohlsson til den svenske avisen.

Han peker også på at det vanligvis pleier å ta lang tid å finne transponderne, og være vanskelig å finne store nok kroppsdeler til identifisering når et fly krasjer i havet.

– Her har man etter noen timer gått ut med navnene, sier Jan Ohlsson til Dagens Nyheter.

Syrias president Bashar al-Assad gir sine «dypeste kondolanser» til Russlands president Vladimir Putin etter flystyrten, ifølge det syriske statlige nyhetsbyrået SANA.

– Mens vi sender våre kondolanser til deg og ofrenes familier, vil vi understreke at vi er partnere i denne ærefulle kampen mot terrorisme. Våre gleder og kvaler er de samme, sier Assad til Putin ifølge SANA. (TV 2/NTB)

Sørgende tente søndag kveld lys for de omkomne i Sotsji.
Sørgende tente søndag kveld lys for de omkomne i Sotsji. Foto: Viktor Klyushin