Sentralbanksjefen frykter brått boligprisfall

Stadig mer bekymret for de rekordhøye boligprisene her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank anslår at prisene vil fortsette oppover, men mener samtidig at faren for at prisene faller brått, har økt.

– Vi kan bli utsatt for et sjokk. Når det inntreffer vil boligprisene kunne snu. Mange husholdninger vil oppleve at man har strukket seg langt i å betjene høy gjeld. Når mange er i den situasjonen, vil det bli nødvendig å stramme inn i forbruket. Det er sunt å spare fra et enkeltes perspektiv, men hvis mange gjør dette er det ikke det økonomien trenger dersom konjunkturene bikker ned. Det er sånn type spiral som vi er bekymret for, sier Olsen til TV 2.

– Man har hørt i mange år at det skal snu i boligmarkedet, men det har aldri skjedd. Nærmer det seg en smertegrense?

– Det er vanskelig å si hvor smertegrensen går, men det har skjedd før. Vi har historiske erfaringer fra Norge, som sier oss at når gjelden har bygget seg til det nivået vi har i Norge på husholdningsiden, og med så sterk vekst i boligprisene, så vil det kunne etterfølges av en situasjon nedover i boligmarkedet.

Vil prisgaloppen i boligmarkedet føre til at det kollapser?

Frykter ettervirkningene
Sentralbanksjefen frykter ettervirkningene.

– Dette vil da gå inn i en spiral med store kutt i husholdningene samlet sett. Det bidrar til en kraftig innstramming i husholdningene, som forsterker en nedgang i økonomien. Det har vi historiske erfaringer for i Norge, men det skjer heldigvis ikke så ofte, sier han til TV 2.

  • Se hele intervjuet med sentralbanksjefen i videovinduet øverst i saken.

Norges finansminister Siv Jensen frykter at litt for mange av oss har lånt mer penger enn de kan betjene.

– Det er nok litt for mange som har litt for mye lån, som blir sårbare hvis renten skulle gå opp eller hvis for eksempel boligprisene skulle falle. Det er jo et ansvar som vi har hver enkelt av oss og passe på egen økonomi, sier Jensen til TV 2.

Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Forventer rask endring
Det trengs hastetiltak for å stagge de elleville boligprisene i Oslo-området, mener flere:

– Det trengs hastetiltak. Vi vet hvor ille det kan gå når boligpriser og gjeldsvekst løper løpsk, sa Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank, i et intervju med TV 2 tidligere i år.

Seniorøkonomen ønsker nye regler.

– I Norge har vi allerede regel om egenkapital, at alle låntakere ha minst 15 prosent egenkapital. Men bankene har i dag mulighet til å fire på kravene om egenkapital til rundt 10 prosent av sine lånekunder. I fjor anbefalte Finanstilsynet at reglene skulle strammes inn – at bankene kun skulle være fleksible med rundt 5 prosent til lånekundene.

Han mener at myndighetene har bommet i sin satsing.

– Finanstilsynet ville stramme inn i fjor, men ga seg fordi alle ventet at nedturen i oljeindustrien ville legge en demper på boligprisveksten. Men det har ikke skjedd, sier Børsum.