FACEBOOK-HILSEN: Flere reagerer sterkt på kulturministerens julehilsen på Facebook.
FACEBOOK-HILSEN: Flere reagerer sterkt på kulturministerens julehilsen på Facebook. Foto: Skjermdump

kraftige reaksjoner på kulturministerens julehilsen:

– Brun retorikk som kun bidrar til å skape enda mer splittelse og fremmedfrykt

Flere mener Linda Hofstad Helleland (H) har et snevert syn på norsk kultur i sin julehilsen på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vær stolt av det norske», skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i en julehilsen på sin Facebook-side.

I oppdateringen, publisert lille julaften, skriver kulturministeren om det hun mener er typiske norske tradisjoner.

«Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske», skriver hun.

Også Ibsen, kålrabistappe og julegrøt laget «akkurat slik bestemor gjorde det», trekkes frem som en sentral del av den norske kulturen.

Melder seg på julesang-debatt

Mot slutten av innlegget trekker Helleland frem julesang-debatten fra en barneskole i Stavanger, som raste tidligere i desember. Da fikk en skole stor oppmerksomhet for å tilsynelatende sensurere julesanger, blant annet ved å utelate ord som assosieres med jul og kristendom.

Rektor ved skolen har senere beklaget og forklart at det hele var en misforståelse.

Dette reagerer Helleland sterkt på.

«Jeg tror skolen skal være glad for at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt. For hvilket folk og land skal vi være om vi ikke skal ha selvtillit nok til å ta vare på våre gode norske tradisjoner?» undrer ministeren.

«Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Det synes jeg er bra. Vi kan tåle å bli mye tydeligere ellers i årets også», mener hun.

«Facerape?»

Nå reagerer mange på kulturministerens tydelig kommuniserte oppfatning om hva som er typisk norsk.

«Trist å se en Høyre-statsråd bruke julen på å fyre opp under kulturkonflikter istedet for å strekke ut en hånd», skriver én.

«Fraværende kildekritikk, brun retorikk som kun bidrar til å skape enda mer splittelse og fremmedfrykt», skriver en annen.

Flere i kommentarfeltet spør om ministeren er utsatt for en såkalt «facerape», altså at noen andre har skrevet innlegget som en spøk.

Mange trekker også frem julebildet av ministeren inneholder flere utenlandske elementer.

«Juletreet er en tradisjon som kommer fra utlandet. Innvandrere faktisk som tok det med til København. Deretter til Norge. Fantes ikke i Norge i 1814», skriver én.

«Dette er noe av det merkeligste jeg har lest fra en norsk kulturminister. Hva er poenget? Julefeiringa er forresten en tysk oppfinnelse».

Helleland: – Stolt av norske tradisjoner

Til TV 2 gir kulturministeren følgende kommentar til reaksjonene:

– Norge i dag er mangfoldig, både kulturelt, religiøst og verdimessig. Da utfordres vi til å tenke igjennom hvordan vi forvalter den arv og historie vi har med oss, sier Helleland.

– Kulturarven vår blir kanskje ekstra synlig i julen. Julen bringer med seg tradisjoner og skikker som vi gjentar år etter år. Selv om mange av dem er hentet fra andre deler av Europa har vi gjennom generasjoner gjort dem til våre. Jeg er stolt av våre norske tradisjoner og verdier, og ønsket å formidle det til mine Facebook-følgere, sier hun.

– Nå vil jeg ønske alle, både de som er enige og uenige med meg, en riktig god jul.

Les hele julehilsenen her: