FN krever at Israel stanser all utvidelse av bosetninger

USA avsto fra å stemme i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs sikkerhetsråd krever at Israel stanser all byggevirksomhet i bosetningene på Vestbredden.

14 av medlemslandene stemte for resolusjonen, mens USA avsto fra å stemme.

USA har tidligere benyttet vetoretten i FNs sikkerhetsråd 30 ganger for å stanse resolusjoner som vedgår forholdet mellom Israel og palestinerne, viser en oversikt fra Security Council Report.

Sist USA avsto fra å stemme da en Israel-kritisk resolusjon var oppe, var i 2009 da Sikkerhetsrådet vedtok en resolusjon som tok til orde for våpenhvile på Gazastripen.

FN har tidligere slått fast at de israelske bosetningene i okkuperte, palestinske områder strider mot den fjerde Genèvekonvensjonen.

I artikkel 49 i denne heter det at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

– Sjeldent sterkt signal

Sikkerhetsrådets historiske resolusjon mot Israels bosetninger er et klart signal fra USA, men det får få praktiske konsekvenser, påpeker statsviter.

– USA markerer seg mot Israels politikk. Det er et tydelig, men veldig sjeldent signal, sier professor Jan Hallenberg ved Försvarshögskolan i Sverige.

Samtidig har han ingen tro på at beslutningen i FNs sikkerhetsråd vil få noen reell effekt.

– Det får ganske få praktiske konsekvenser. Det finnes ingen fredsprosess, og den kommer heller ikke i gang på grunn av dette. Men det er en respektabel og prinsipiell måte å ta stilling på, sier Hallenberg.

Professoren tror heller ikke at forholdet mellom Israel og USA kommer til å påvirkes av at amerikanerne lot resolusjonen vedtas ved å avstå fra å legge ned veto.

USAs påtroppende president Donald Trump tok denne uka til orde for å legge ned veto mot resolusjonen.

Langer ut mot Obama

Israel kommer ikke til å rette seg etter FNs krav om å stanse all utvidelse av bosetninger, bedyrer statsminister Benjamin Netanyahu.

Israel langer ut mot president Barack Obama etter at USA lot være å legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot resolusjonen som slår fast at bosetningene på den okkuperte Vestbredden er ulovlig.

– Israel avviser denne skammelige antiisraelske resolusjonen i FN og kommer ikke til å underkaste seg dens betingelser, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor fredag kveld.

– Obama-administrasjonen har ikke bare unnlatt beskytte Israel i denne sammensvergelsen i FN – de hadde en finger med i spillet i kulissene, heter det videre.

Statsminister Netanyahu sier videre at han ser fram til å samarbeide med påtroppende president Donald Trump og «alle våre venner i Kongressen, både republikanere og demokrater, for å omgjøre de skadelige konsekvensene av denne absurde resolusjonen.» (©NTB)