lagt 300 ganger i narkose etter dramatisk brann:

Svein Børge (25) ble sterkt brannskadd – fikk oppfylt sitt eneste juleønske

Endelig fikk brannofferet Svein Børge Hustøft komme hjem til jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

300 ganger har han blitt lagt i narkose. Brannofferet Svein Børge Hustøft (25) har ligget 19 måneder på sykehus. Han hadde ett juleønske – å komme seg hjem til julaften.

Det ble jul i stua i Soknedal i Sør-Trøndelag. Søstrene tar rundt lillebroren sin, der han sitter i rullestolen. Det er gått ett år og syv måneder siden han var hjemme.

I mai i fjor ble Svein Børge (25) sterkt brannskadd i en dramatisk brann på arbeidsplassen hans, Trondheim bil-demontering.

En av kollegene omkom, og Svein Børge og en person til ble sendt avgårde til brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus.

Ble kritisk skadd

– Vi kjørte etter i bil, så fort som vi klarte, forklarer pappa Ivar Hustøft. Da foreldrene kom fram ble det klart at dette ble en kamp på liv og død. Begge flyttet ned til Bergen for å være nær sønnen.

– Hakkande gale, sa legen om situasjonen, ifølge foreldrene. Kritisk skadd lå Svein Børge på Haukeland, mens søstra Tonje Leira satt høygravid hjemme.

– Da pappa ringte og sa at dette kunne gå riktig galt, så ble jeg helt fortvilet. Jeg kunne jo ikke i min situasjon komme meg nedover, forteller Tonje gråtkvalt.

Storesøster Tonje måtte akseptere at lillebror ikke kom seg hjem til jul i fjor.

– Men nettopp derfor var jeg helt hundre prosent bestemt på å få ham hjem i år, sier Tonje, hun ringte og skrev mailer, og tok ikke et nei for et nei, og til slutt ga direktøren på sykehuset klarsignal. Svein Børge skulle få komme hjem. Med ambulansefly.

– Ja, slik er søstra mi, smiler Svein Børge, og Tonje stryker ham forsiktig over den brannskadde huden. Han har mye vondt, og tar derfor også mye smertestillende.

300 ganger i narkose

– Det har vært kvelder jeg har lagt meg og tenkt at jeg ikke kommer til å våkne igjen, sier Svein Børge.

300 ganger har han blitt lagt i narkose. Det er mer enn annenhver dag gjennom det lange sykehusoppholdet. Hudtransplantasjoner og sårstell har blitt dagligdags for den unge mannen.

Stua fylles opp av hele storfamilien. Mange av dem skal feire julaften sammen. Svein Børge er den største julegaven. Men første juledag blir vennenes dag.

– Jeg har leid et festlokale, og håper på full brakke. Da blir det fæst på lokalet.

Svein Børge kaster ikke bort tida, han har nemlig noen få dager på seg før han må returnere til Haukeland sykehus. Ytterligere behandling venter.

– Dere må få med at vi i familien er så takknemlige over all den hjelpa vi har fått i Bergen, et fantastisk dyktig personale som vi må skåle for, sier både mor og far. Alle løfter glassene med champagne for «livredderne» på Vestlandet.

– Mitt mål er å reise meg igjen, komme meg på beina, og få kontakt med den lille dattera mi som ble født rett etter dødsbrannen.

Har kjøpt leilighet

Svein Børge har satt seg hårete mål. Han har også kjøpt seg leilighet hjemme i Trøndelag. Livet venter på ham her. Forhåpentligvis allerede i januar er han hjemme i Trøndelag.

– Han der kommer garantert til å bli en gammel mann, utbryter farmor, som er den som kom med alle kakene til festbordet. Hun selv er over 80 år.

– Ha, han der blir eldre enn det, gliser farmora.

– Også gleder jeg meg til å sette meg inn i bilen min, gliser Svein Børge.

Pappa Ivar har i all hemmelighet mekket på bilen til sønnen. Kjøpt deler og satt dem sammen. Nå står bilen klar og venter på den hjemvendte sønn.