LURERI: Mange eldre mennesker har blitt lurt av falske TV-montører den siste tiden.
LURERI: Mange eldre mennesker har blitt lurt av falske TV-montører den siste tiden. Foto: NTB Scanpix.

Kvinne forsøkt lurt av falsk TV-montør

Nå advarer politiet etter flere tilfeller på kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken 14 fredag ble en kvinne forsøkt lurt av en ung mann som hevder han er telemontør.

– Det strømmer på med meldinger om falske tv-reparatører. Dette er bedrageri! Vi oppfordrer folk til å utvise forsiktighet og ikke slippe dem inn. Familiemedlemmer oppfordres også til å advare sine eldre slektninger om muligheten for å bli svindlet, skriver operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt.

Politiet i Oslo opplever så mange tilfeller av denne typen svindel at de nå har opprettet en egen etterforskningsgruppe på Majorstuen politistasjon.

– Det kommer stadig inn meldinger. Det er relativt unge menn som utgir seg å være fra teleselskap, og sier de skal fikse TV-apparatet til folk, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Rune Hekkelstrand, til TV 2.

Slik svindles det
Mannen som forsøkte å lure den 90 år gamle kvinnen på lille julaften fortalte på telefonen at det skulle graves i området, og at han derfor skulle hjem til henne for å teknisk legge til rette for dette.

Kvinnen følte på seg at noe var galt og ringte Get, som kunne avkrefte at det skulle gjøres noe arbeid i området i dag.

– Som regel ringer folk etter at de er blitt utsatt, sier Hekkelstrand.

Senest i går skjedde dette, da en 89 år gammel kvinne ble lurt i sitt eget hjem. Mannen utga seg å være fra Telenor, sa han måtte lese av kvinnens bankkort i bilen, og han fikk med seg både kort og kode.

Tar bankkortet
Politiet opplyser at det gjennomgående er eldre personer som blir forsøkt lurt. Og personer som blir utsatt for dette, kan tape tusenvis av kroner.

Kjørte for fort – fikk overraskende reaksjon fra politiet

– De falske montørene forteller gjerne til offeret at de skal fikse noe. Deretter later de som et arbeid har blitt utført og tar seg betalt for dette. Eller så finner de ut av PIN-koden og stjeler bankkortet, sier operasjonslederen.

Leder for den gruppen var ikke tilgjengelig til intervju for TV 2 i dag, men operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt skriver dette på Twitter:

– Vi anmoder alle, spesielt eldre, som blir kontaktet av fremmede som ringer og utgir seg å være montører, om å utvise varsomhet også i jula!