Foto: Clemens Bilan

Starten på en ny tid i Tyskland

I Berlin står Keiser Wilhelms minnekirke med tydelige arr etter bombingen Berlin ble utsatt for under 2. Verdenskrig. Rundt den står julemarkedet som hvert år fremover kommer til å stå som en påminnelse om det mange opplever som tyskernes 9/11 og 22.juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dødstallene etter terrorangrepet i Berlin kan ikke sammenlignes med de to nevnte hendelsene, men for tyskerne er det ikke antallet døde som betyr noe.

Da lastebilen braste inn i folkemengden på julemarkedet Breitcheidplatz var det starten på en ny tid i Tyskland. En ny tid der motsetninger, som allerede er stor, blir enda større. Polariseringen kommer til å skape mer splittelse og kan bidra til å endre det politiske bildet totalt i løpet av kort tid. Tyskland har gjort sitt ytterste for å bygge en liberal høyborg i Europa.

Forbundskansler Angela Merkel viste dette tydelig da hun åpnet landets grenser da flyktningkrisen rammet Europa i fjor.

Over 800 000 flyktninger kom til Tyskland i løpet av kort tid. Og etter denne ukens terrorangrep er det flere og flere som hevder at det er Merkel som må ta ansvaret for terroren. Og dersom det nå stemmer at den etterlyste tunisiske asylsøkeren Anis Amir er mannen som stod bak terroranslaget vil dette bare sørge for at enda flere gir forbundskansleren skylden for å gjøre Tyskland til et utrygt land å bo i.

Neste år er det valg i Tyskland, et valg Merkel kan tape på grunn av dette.

Mange tyskere føler seg utrygge og sier rett ut at de frykter flyktningene. De er redde for at terrorister skjuler seg blant dem, og at de har til hensikt å angripe på nytt slik de gjorde i Berlin.

Reporter Bent Skjærstad forklarer: Her ble lastebilen kapret

Frykten skaper grobunn for ekstreme grupper som allerede er sterkt tilstede i Tyskland. Vold utført av høyreekstreme har økt i takt med antallet flyktninger som har krysset grensen. Terroren gir disse gruppene enda bedre grobunn. Noe som igjen skaper polarisering og vekst blant radikale islamist-grupper i Tyskland.

Fra Tyskland har nærmere 1000 islamister reist til Irak og Syria for å slutte seg til IS og lignende terrororganisasjoner. Den tyske sikkerhetstjenesten jobber intenst med å kartlegge miljøene som står bak radikaliseringen av tysk ungdom. De har den siste tiden slått til mot og pågrepet en rekke personer de mener oppfordrer til terror og bistår unge muslimer til å slutte seg til IS i Syria og Irak.

Men å knuse disse miljøene er en nærmest umulig oppgave, og den kommer til å være enda vanskeligere i den tiden Tyskland nå går i møte.

Dype motsetninger, frykt og sinne er et drømmescenario for ekstremister. Det er dette de radikale islamistene og høyreekstreme ønsker å oppnå. Det er det som gjør dem mer levende enn noensinne ellers.

Det er det som gir dem næring. Faren er at begge vil bruke mer vold og terror som våpen for å gjøre tyskerne enda mer redde og utrygge.

Klarer de det, kan 2017 og årene som kommer fort bli et nytt og mørkt kapittel i tysk historie.

(Artikkelforfatter Bent Skjærstad er utenriksreporter for TV 2).