OMSTRIDT: Metoden Jens Grøgaard og hans selskap har brukt for å aldersteste asylsøkere er svært omstridt.
OMSTRIDT: Metoden Jens Grøgaard og hans selskap har brukt for å aldersteste asylsøkere er svært omstridt. Foto: TV 2

Lege gir seg etter kritikk av alderstesting

Jens Grøgaard og hans selskap BarneSak sier opp avtalen med UDI om alderstesting av asylsøkere etter kritikk fra Rådet for legeetikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alderstestene for unge asylsøkere har vakt sterke protester, og Rådet for legeetikk har slått fast at metodene er «usikre», og at Grøgaard har opptrått «i strid med etiske regler for leger».

– Det er en samlet vurdering som gjør at jeg trekker meg, sier Grøgaard til TV 2.

Basert på vitenskap

Grøgaard ønsker ikke å gå i en offentlig debatt med Rådet for legeetikk, men sier at han som fagmann har gjort denne jobben i seks år, basert på et vitenskapelig grunnlag.

– Det har vært en stor påkjenning for familien, og jeg ønsker å legge dette bak meg nå, sier Grøgaard.

Den tidligere barnelegen opplyser at han trakk seg umiddelbart etter kritikken fra Rådet for legeetikk for en og en halv uke siden, men nyheten kommer etter et oppsummeringsmøte mellom UDI og Grøgaard torsdag.

– Jens Grøgaard har gjort en viktig jobb for oss. Når vi skal fastsette en asylsøkers identitet, er mest mulig korrekt alder viktig. Barn og unge er sårbare, slik at de har spesielle rettigheter i asylprosessen, og det vil ofte ha betydning for om de får oppholdstillatelse eller ikke, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI.

Kritisert

UDI innrømmer at alderstesting ikke er noen sikker metode, men forsvarer bruken med at det legges inn en sikkerhetsmargin for å unngå feil.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er blant kritikerne som krever at det blir slutt på denne praksisen.

3.300 enslige asylsøkere har vært igjennom den omstridte alderstesting i år, som innebærer røntgen av håndledd og tenner.

Fra neste år tar det rettsmedisinske fagmiljøet i Norge, ved Oslo Universitetssykehus over ansvaret for aldersvurderingene.