TOK KODER: De pågrepne rumenerne skal ha sneket til seg pinkoder før de stjal og misbrukte bankkort.
TOK KODER: De pågrepne rumenerne skal ha sneket til seg pinkoder før de stjal og misbrukte bankkort. Foto: NTB scanpix

Pinkode-snappere tatt – gikk målrettet etter eldre

En politipatrulje i Oslo kjente igjen tre rumenske menn ett år etter at de skal ha begynt å stjele pinkoder i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en patrulje fra Vinningsgruppen i oslopolitiet som sent onsdag kveld dro kjensel på tre personer de har lett etter siden november i fjor.

– Våre folk kjente de tre igjen fra en uoppklart sak fra i fjor. Vi har grunn til å tro at de tre rumenerne har operert i flere politidistrikter, helt nord til Trondheim, sier politioverbetjent Roar Kvassheim som leder Vinnigsgruppen, til TV 2.

De tre mennene er nå varetektsfengslet i fire uker.

Ifølge politiet har rumenerne sneket til seg pinkoder ved å se over skuldrene på ofrene ved uttak av kontanter i minibanker, butikker og postkontorer.

Ofte skal de ha gått etter eldre personer på julehandel.

– Mange eldre tar ut kontanter før de skal handle, og i noen tilfeller mener vi de tre har stjålet både pinkodene, bankkort og kontanter, sier Kvassheim.

Da de tre ble pågrepet onsdag var de i besittelse av 45.000 kroner i kontanter.

– Det at de går etter eldre mennesker er alvorlig. Eldre er mye mer sårbare og mange får skikkelig skjelven etter en slik opplevelse, sier Kvassheim.

I september ble tre andre rumenske menn dømt til fengsel for å ha rundlurt mer enn 20 uvitende gjester på Oslos vestkant. Kvassheim tror den nye saken kan bli like omfattende.

– Ja det tror jeg. Lengden på varetektsfengslingen sier noe om alvorlighetsgraden av det vi mener de har gjort, forklarer han.