ROLIG JUL: Daniel André Tande skal spise ribbe, og lade batteriene på sofaen for å finne hoppukeformen.
ROLIG JUL: Daniel André Tande skal spise ribbe, og lade batteriene på sofaen for å finne hoppukeformen. Foto: Olsen, Geir

– Null hopping er vinneroppskriften

Sofaliv og ribbe skal gi suksess for Norges fremste hoppukehåp.

Daniel-André Tande er ikke bare Norges fremste håp i hoppuka. Han er definitivt blant favorittene til å vinne hele turneringen.

– Målet hans bør definitivt være å komme på pallen, sier landslagssjef Alexander Stöckl til TV 2.

Rolig jul

Og hovedpersonen selv er enig i at det er en realistisk målsetting. Oppskriften for å greie det vil kanskje overraske noen.

– I jula skal jeg for det meste bare ligge på sofaen og slappe av. Og så trene litt fysisk, sa Tande til TV 2.

– Blir det mye hopping?

– Ingenting. Jeg tror det er vinneroppskriften. Når det går bra, og ting fungerer, så trenger man ikke å hoppe. Gjennom sesongen så hopper man stort sett bare når det er konkurranser, forklarte Kongsberg-gutten.

Han var svært uheldig i det siste verdenscuprennet i Engelberg, der stor fart ødela for en topp-plassering etter fall i det han selv beskriver som et monsterhopp.

– Det er klart at å få til slike svev gir selvtillit. Og jeg vet at hvis jeg fortsetter å hoppe godt på ski, så kan jeg vinne den dagen jeg har flaks og marginer med meg.

Uheldig

Tande selv påpeker at han ikke har hatt flyt med marginene når det gjelder vind og gunstige forhold. Gjengangeren gjennom vinteren er at han har hatt dårligere forhold enn konkurrentene. Og da han endelig hadde bedre forhold, så hoppet han så langt at han ikke greide å holde seg på beina.

Men samtidig innrømmer han at han har en helt annen følelse i år, enn da han reiste til hoppuka i fjor. Og det til tross for at han på det tidspunktet hadde vunnet et renn. Andreplassen i verdenscupen tilsier at nivå som er langt høyere enn i fjor.

– Det gir en annen trygghet å ligge så godt an i verdenscupen. Det gir bedre selvtillit, selv om jeg ikke har vunnet ennå. Jeg er trygg på at seieren kommer en dag. For når man presterer på et jevnt høyt nivå, så kommer de gode hoppene oftere. Jeg kan love at gleden over en seier ikke kommer til å bli mindre i år, enn da jeg vant for første gang, smiler han.

Og hoppuka er den store drømmen.

– For meg er det noe av det største man kan vinne som skihopper, sier han kontant.

Enslig svale

Dessverre er Tande alene i den norske troppen om å ha ambisjoner om å vinne hoppuka. Bak ham har det vært glissent med norske øyne, selv om flere viste framgang i Engelberg.

– Jeg har håp om å kjempe om å bli topp ti. Problemet er at jeg har vært litt ustabil, og slitt med stillingen i tilløpet. Men hvis jeg får orden på det, så vil jeg være med å kjempe, sier Anders Fannemel.

Før sesongen valgte Alexander Stöckl å la de beste på laget konkurrere mindre enn tidligere år. Han tror ikke det er årsaken til at flere har slitt i starten av sesongen. Både Johann Forfang, og nevnte Fannemel, har ikke vært i nærheten av pallen de stadig besøkte i fjorårets sesong.

– Jeg tror ikke det opplegget er grunnen til at vi mangler resultater. Vi har trent like bra, men bare stått over noen konkurranser på sommeren. Det skal ikke ha noe å si. Men vi jobber knallhardt med tekniske ting. Og når guttene får til det de trener på, så kommer dette til å bli bra. Vi må huske på at de andre nasjonene også jobber hardt. Det er ikke bare vi. Og det er flere andre som også sliter, sier Stöckl.

Samtidig som fjorårets dominerende hopper, Peter Prevc, sliter, hopper lillebroren Domen som en Gud om dagen. Den gamle storheten Kamil Stoch begynner å finne tilbake til formen etter to års tørke. Så det er mer enn nok å bryne seg for de norske guttene.

Fram til hoppuka er det bare å tro at norsk julefeiring, skal gjøre susen for Tande & co.

– Jeg skal i alle fall spise masse ribbe. Det er sikkert. Det gjør susen, ler Tande.