SAMMEN I KONGO: Kari Hilde French feirer på ny jul i landet sønnen Joshua har sittet fengslet siden 2009. Dette bildet er fra 2013.
SAMMEN I KONGO: Kari Hilde French feirer på ny jul i landet sønnen Joshua har sittet fengslet siden 2009. Dette bildet er fra 2013. Foto: TV 2

politisk endring skaper håp om løsning:

Håper ny regjering i Kongo kan hjelpe Joshua French hjem

Kari Hilde French tror en ny regjering kan være positivt for sønnens sak med tanke på utlevering eller benådning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere uker med politisk uro og vold i Kongo, kan det gå mot at sittende president Joseph Kabila og opposisjonen kan finne en løsning der han trer av som landets leder.

19. desember var Kabilas andre og siste lovlige periode som president formelt over.

Begrunnet i at landet er i en svært kaotisk situasjon, har det til nå ikke blitt utlyst nyvalg og Kabila har tidligere utsatt valget til 2018.

Fredag denne uken ble det etter forhandlinger ledet av den katolske kirke i Den demokratiske republikken Kongo forøvrig inngått en avtale om at Kabila skal gå av etter et valg som skal avholdes mot slutten av 2017, skriver Reuters.

En ny overgangsregjering kan være på plass allerede i mars, skriver Al Jazeera.

Frenchs mor øyner håp

Avtalen, som ifølge BBC ble skrevet under av en rekke ministre lørdag, innebærer at Kabila ikke kan endre grunnloven for å kunne være president i en periode til, men lede en overgangsregjering til ny president er valgt.

Kabila selv, og hans politiske hovedmotstander Etienne Tshisekedi er ifølge den britiske statskringkasteren ventet å signere avtalen ved et senere tidspunkt.

Kabila blir bedt om å fortsette å ha en statsminister fra opposisjonen, og flere nye regjeringsmedlemmer vil kunne komme i maktposisjoner.

Ifølge Kari Hilde French, mor til fengslede Joshua French, kan to-tre av de som er aktuelle for den midlertidige regjeringen bidra til at sønnens sak får en løsning.

TAR TIL GATENE: 20. desember skulle egentlig Joseph Kabila ha gått av som president, men ingen valg har blitt avholdt. FNs stabiliseringsstyrke MONUSCO patruljerer gatene, men det har ikke hindret en mengde voldelige hendelser og flere titalls drepte også her i Kinshasa. Foto: REUTERS:
TAR TIL GATENE: 20. desember skulle egentlig Joseph Kabila ha gått av som president, men ingen valg har blitt avholdt. FNs stabiliseringsstyrke MONUSCO patruljerer gatene, men det har ikke hindret en mengde voldelige hendelser og flere titalls drepte også her i Kinshasa. Foto: REUTERS:

– Jeg har inntrykk av at et regjeringsskifte vil være positivt for vår sak, fordi det er folk vi kjenner og som vi har snakket med, sier Kari Hilde French til TV 2 på telefon fra Kongos hovedstad Kinshasa.

French har de siste årene bodd i Kongo hvor hun har brukt mye tid på å bli kjent med politikere og andre maktpersoner i landet.

– Nettverk er veldig viktig her nede, så vi får håpe at et regjeringskifte vil føre noe godt med seg, sier French til TV 2.

Kongolesisk politikk er for tiden uoversiktlig, og hva som faktisk skjer av endringer spriker rapportene om.

Ifølge BBC annonserte kongolesiske myndigheter nylig at en ny overgangsregjering allerede var etablert og at en rekke nye statsråder er tatt i ed.

TV 2 har fått tilgang til en liste over det som fremstår som en oversikt over nye ministre og viseministre.

French-advokat: Flere i regjeringen ønsker en løsning

I regjeringen som nå styrer Kongo, sitter det ifølge Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold flere personer som UDs representanter har hatt møter og en god dialog med.

Fakta: Joshua French

  • Fengslet og dømt til døden for drapsforsøk og spionasje sammen med kameraten Tjostolv Moland i 2009. Moland ble i tillegg dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.
  • 2014: Dømt til livsvarig fengsel for å ha drept Moland i 2013. Kripos deltok i obduksjon og åstedsundersøkelser og konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.
  • Har siden 2009 sittet i fengsel i Kisangani og Kinshasa, avbrutt av ett lengre sykehusopphold i 2016.
  • Sitter nå fengslet i N´dolo-fengselet i Kinshasa.

Både soningsoverføring og benådning har vært tema i disse møtene.

– Både justisministeren og andre i regjeringen er positive til å finne en løsning på sikt, sier Graasvold, som understreker at dette er resultat av langvarig jobbing og at det ikke foreligger noe som gir grunn til å tro på en snarlig utlevering.

Graasvold sier at Utenriksdepartementet har jobbet gjennomgående bra med saken også de siste årene.

UDs Arild Øyen, som var involvert i forhandlinger med kongolesiske myndigheter om en soningsoverføring allerede i 2010, er igjen representanten for norske myndigheter i dialogen med Kongo. Øyen er en svært erfaren diplomat med lang fartstid i Afrika.

– Øyen har vært i Kongo 100 dager inneværende år, og dersom det skulle komme en løsning i French-saken har vi ressurser som gjør at det ikke vil stå på Utenriksdepartementet og norsk side, mener Graasvold.

UD: Fortsetter arbeidet

Det norske Utenriksdepartementet ønsker ikke å gi noen konkret beskrivelse av hvor French-saken står og hva som gjøres, utover å bekrefte at arbeidet med å få til en løsning fortsetter.

– Utenriksdepartementet har i flere år arbeidet aktivt for å komme frem til en løsning med kongolesiske myndigheter. Departementet vurderer fortløpende hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig for å bidra til en positiv utvikling, og fortsetter arbeidet for en løsning. Vi ber om forståelse for at vi ikke har anledning til å gi ytterligere opplysninger om saken, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til TV 2.