Alle disse var arbeidsledige – sjekk hvor mange som har kommet tilbake i jobb

81 av 550 arbeidsledige som TV 2 har fulgt denne høsten, opplyser at de er tilbake i lønnet arbeid. De fleste har måttet finne seg i å gå ned i lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom prosjektet «Arbeidsledighetens ansikter» følger TV 2 Nyhetene 550 personer som står utenfor arbeidslivet. Vi har møtt og intervjuet 70 av disse i flere norske byer. Målet er å finne ut hvordan det er å være uten jobb i Norge.

Nylig spurte vi de om de har lyktes med å få en jobb. Av 550 har 541 personer svart. Totalt oppgir 81 personer at de nå er tilbake i lønnet arbeid. Det utgjør 15 prosent av det totale utvalget.

70 prosent av de 81 personene oppgir at de er i full jobb, mens 30 prosent har fått en deltidsjobb.

Må ned i lønn

Syv av ti som er tilbake i jobb har byttet bransje. De fleste har gått ned i lønn sammenlignet hva de hadde i sin tidligere jobb.

En av fire oppgir av de har høyere timelønn nå enn i sin forrige jobb, 30 prosent av har omtrent samme timelønn, mens 43 prosent måtte ned i lønn. To prosent oppgir at de aldri tidligere har hatt lønnet arbeid.

En av fire tok jobb i et annet fylke enn de bodde i da de mistet jobben. Det betyr at noen har valgt å flytte, mens andre pendler.

Første arbeidsdag på over to år

En av personene TV 2 har intervjuet flere ganger denne høsten, er Linda Kristin Grønnerud fra Stavanger. Etter to år på dagpenger, måtte hun over på en ordning som heter økonomisk sosialhjelp.

Situasjonen så mildt sagt håpløs ut.

– Jeg måtte få noen andre til å arrangere bursdag for sønnen min, fortalte hun gråtvalt i et intervju med TV 2 i november.

Etter reportasjen ble Grønnerud oppringt av en arbeidsgiver i Sandnes. Et par dager senere gjennomførte hun sin første arbeidsdag på to og halvt år.

– Skal bli superselger

Nå skal Grønnerud selge emballasje og forbruksartikler til næringslivskunder. Jobben er provisjonsbasert, noe som betyr at hun er nødt til å selge for å få lønn.

– Hvis man har pågangsmot og guts, så er det alltid en god sjanse for å lykkes, sier Jonny Gilje, salgssjef i Emballasjekameratene.

Inntil Grønnerud begynner å selge mye, får hun støtte fra NAV. Planen er å heve normal lønn innen seks måneder.

– Jeg skal bli en superselger, konstaterer hun.