Foto: Matthias Schrader / AP Photo
Foto: Matthias Schrader / AP Photo

Russland gir fra seg renn i skiskyting

I tillegg er to ikke-navngitte utøvere suspendert etter at IOC innledet dopingsak mot dem.

Russland gir fra seg vinterens verdenscuprenn i skiskyting i Tjumen og junior- og ungdoms-EM i Ostrov, melder IBU.

Det skjer etter trusler om boikott av rennene i kjølvannet av McLaren-rapportens avsløringer om systematisk doping i russisk idrett. Tsjekkia var først ute med beslutning om å boikotte rennene i Tjumen, og Norges Skiskytterforbund har fulgt opp med brev til IBU med krav om at Russland måtte fratas rennene.

Russlands skiskytterforbund informerte torsdag IBU om at man gir tilbake tildelingen av junior- og ungdoms-EM og verdenscuprennene i Tjumen. IBU vil senere finne nye arrangørsteder.

– Dette er et første viktige steg av Russlands skiskytterforbund til å vise IBU og idrettsverden at de tar situasjonen på alvor. Dette gjør også at skiskytterfamilien kan konsentrere seg om sporten vår under disse arrangementene, sa IBU-president Anders Besseberg i en pressemelding etter torsdagens ekstraordinære styremøte i München.

Møtet ble holdt for å diskutere innholdet i siste del av McLaren-rapporten. Det ble blant annet vedtatt å innlede formell gransking av 29 utøvere nevnt i McLaren-rapporten.

Totalt er 31 russiske utøvere nevnt i rapporten. IOC har innledet dopingsak mot to av dem, og IBU fulgte opp ved å suspendere disse. De 29 andre er foreløpig ikke suspendert.

Ifølge NRK tok begge medalje i Sotsji-OL, men har nå lagt opp.

– Funnene i McLaren-rapporten indikerer alvorlige problemer i russisk idrett og dens antidopingsystem. IBU tar denne informasjonen veldig alvorlig, og nå er det opp til oss å finne ut hvor stort problemet i russisk skiskyting er, sa Besseberg.

– IBU har alltid praktisert nulltoleranse for doping på alle nivåer. Kampen mot doping er ikke enkel, men det er noe av det vi prioriterer høyest.