DEN GULE LAPPEN: Mange har nok opplevd parkeringsvakter som er kjapt ute etter at bilen er parkert. Fra nyttår får bilistene litt bedre tid på seg til å betale før boten skrives ut.
DEN GULE LAPPEN: Mange har nok opplevd parkeringsvakter som er kjapt ute etter at bilen er parkert. Fra nyttår får bilistene litt bedre tid på seg til å betale før boten skrives ut. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Slik er de nye parkeringsreglene – og derfor er de bedre for deg

Fra nyttår må parkeringsvaktene vente i fem minutter før de kan skrive ut bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra nyttår vil bilister ikke lenger bli straffet dersom de er noen få minutter for sent ute.

Parkeringsvaktene må nemlig fra 1. januar vente i fem minutter etter at billetten er utløpt, og reglene og satsene er like både for private og offentlige plasser, opplyser Statens vegvesen torsdag.

– Ved de fleste brudd på reglene vil du måtte betale 600 kroner. Parkerer du på handicap-plass vil du få 900. For mindre overtredelser, for eksempel å glemme å trekke billett på gratisparkering, slipper du unna med 300, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen.

Enklere å klage

Regjeringen har innført nye krav med felles standarder og regler for alle landets parkeringsselskap, og nå blir det enklere å klage på boten ved at det opprettes en ny klagenemnd. De nye reglene vil gjøre hverdagen enklere for forbrukerne, lover Statens vegvesen:

– Reglene gjelder alle som tilbyr parkering mot betaling, med tidsbegrensning eller på andre vilkår så lenge plassen ikke er reserverte for beboere, ansatte eller lignende. De aller fleste av disse er kommuner eller profesjonelle parkeringsselskaper, men borettslag, hoteller og butikker kan også falle innenfor, sier Harsem.

Fra nyttår skal kommunene stå fritt i å bestemme om elbiler skal stå gratis og om det trengs flere tilpasninger til forflytningshemmede, skriver Statens vegvesen i pressemeldingen.

Her kan du lese mer om de nye parkeringsreglene som trer i kraft fra 1. januar.