«Dansken» ble hyllet i «Hver gang vi møtes»: – Veldig, veldig sterkt

Se alle opptredenene og hva Klovner i kamp-rapperen mente om dem her.

Esben «Dansken» Selvig (38) fikk æren av å være første artist som ble hyllet med coverversjoner av egne låter i lørdagens sesongpremiere av «Hver gang vi møtes».

Selvig er frontfigur i hip hop-gruppa Klovner i kamp og rockebandet Yoga Fire. Han har vært med å vinne Edvard-prisen og flere Spellemannpriser.

Selvig ble født i København med danske foreldre, men flyttet til Norge, nærmere bestemt Tåsen, på 80-tallet. Det var her Klovner i kamp ble stiftet tiåret etter. Gruppa står bak låter som «Nattens sønner», «Syng» og «Kaninkoker».

Åse Klevelands cover førte til overtenning

Det var Åse Kleveland (67) som startet ballet, med en tolkning av Klovner i kamps «Langt å gå», låta som ble skrevet til Flåklypa-filmen «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa».

Selvigs umiddelbare reaksjon etter opptredenen var det ingenting å si på:

– Helt sinnssykt! Åh, herregud, så jævlig bra! Tusen takk, for en opplevelse! Jeg er overtent! Dette var så jævlig fett, sa han i programmet.

Ovenfor TV 2 utdyper rapperen hva han mener om tolkningen.

– At Åse Kleveland synger Klovner i Kamp er det største hakket i skjeftet jeg har fått på lenge. Det var så utrolig gøy! Hun er en levende legende, og at hun gjør en av våre låter er i seg selv helt fantastisk. Hun gjorde en superversjon – det var tut og basuner og topp stemning! Låtvalget stemte veldig godt med Åse. Jeg ble bedre kjent med henne i løpet av oppholdet på gården, og hun er mer fest og moro enn jeg hadde forventet. Hun er livsglad og gir bånn gass, så det var dritfett å se. Det var skikkelig masse liv og vitalitet i opptredenen hennes.

Hanne Sørvaag tolket «Kaninkoker»: – Herregud, nå ble jeg svett!

2001-låta «Kaninkoker 2» er inspirert av filmen «Fatal Attraction» med Glenn Close og Michael Douglas, hvor førstnevnte spiller en sjalu elskerinne som tar hevn på Douglas’ karakter ved å koke familiekaninen deres.

Hanne Sørvaag (37) sin tolkning av låta – der hun valgte å gjøre en versjon fra kvinnens side, skapte reaksjoner hos kveldens æresgjest.

– Herregud, nå ble jeg svett! Du, så sinnsssykt! Dette var så utrolig drøyt på mange måter! Etter 20 år … Der fikk vi den tilbake. Jeg kjente at jeg ble redd. Kaninkokeren slå ut i full blomst, og kaninkokeren er Hanne Sørvaag. Det er jo helt psycho, lo «Dansken».

Når TV 2 tar en prat med ham senere, innrømmer han at han faktisk var litt redd.

– Det var skremmende! Kaninkokere skal man gjerne ha på en armlengdes avstand, og at det da plutselig står en på låven og synger rett i trynet på deg, var jævlig gøy – og litt skremmende. Men hun gjorde en fantastisk versjon, og for de som kjenner teksten godt – spesielt oss i bandet og hardcorefansen vår – så vil jeg si at hun holdt seg helt slavisk til historien vi har fortalt, hun har bare fortalt den fra kaninkokerens vinkel. Og det er veldig, veldig godt teksthåndverk. Jeg tar av meg hatten for Hanne Sørvaag som tekstforfatter på den låta der, altså.

Ble overrasket av Eldar: – Så sinnssykt! Herregud!

Da Eldar Vågan (56) tolket «Syng», hadde han med en helt spesiell overraskelse til «Dansken».

Midt i låta kom nemlig Klovner i kamp-kollega Aslak Hartberg (41) på scenen og dro sitt vers.

Selvig var mer enn fornøyd.

– Eldar er jo en av mine barndomshelter, så bare det at han fremfører en låt jeg har vært med å lage, er veldig, veldig stort for meg. Og at han velger «Syng» var litt overraskende, men det er en klassiker i repertoaret vårt. At han da topper det hele ved å dra inn en av gutta fra bandet – at Aslak dukket opp – er jeg så glad for. Jeg har kjent litt på det med å dra på låven uten «gjengen» for å være en slags representant for dem – vi er et band, vi er en gjeng, vi er familie – så da Aslak dukket opp, kjente jeg at jeg ble glad. Jeg så det overhode ikke komme. Jeg ble superoverrasket.

«Dansken» om Ida Marias låt: – Ukas høydepunkt!

Ida Maria (32) sin tolkning av «Nattens sønner/mødre», blåste «Dansken» så til de grader av banen at banningen satt løst.

– Fy faen i helvete, det var bra! For et jævla trøkk! Er det mulig?! Jesus, du har knust den nøtta så jævlig. Jeg hadde mine mistanker. Den er feid til side. Ida Maria er klin gæærn. For et trøkk! For en energi på scenen! Og en fandenivoldskhet i den låta, som egentlig er ganske flat. Det var et stort øyeblikk, sa han i programmet.

Til TV 2 innrømmer han at det var opptredenen som ga mest inntrykk.

– Ukas høydepunkt for meg var den. At det går an å gjøre den låta så knallhardt og skamløst! Det var helt nydelig. En rockeversjon av den hadde jeg aldri sett komme, så jeg var skikkelig overrasket og veldig imponert. Jeg kjenner også at jeg blir stolt når jeg ser Ida Maria, Hanne, Åse og Eldar gjøre våre låter i helt ny drakt med så mye kuk og baller. Det er skikkelig fett.

– Margaret har en flow det er lenge siden jeg har sett hos en norsk jenterapper

Vågan var ikke den eneste som hadde med en overraskelse til lørdagens hovedperson.

Da Margaret Berger (31) fremførte «Glade dager», kom det to: Både at hun selv begynte å rappe, men også at hun hadde med seg Klovner i kamp-DJ Thomas «Finger'n» Gullestad (36) på scenen.

– Margaret! God damn girl! Nå er du i riktig sjanger, altså! Herregud, du har så mye attitude. For en flow! For en låt! Det er helt sinnssykt! Så jævlig fett! Og jeg liker at du sparker meg litt. Det er deilig, var rapperens umiddelbare raksjon.

– Margaret er et multitalent. Det å kaste seg ut i rap – når man ikke driver med rap – er ekstrem- og høyrisikosport, men Margaret leverer med en attitude og en innlevelse og en flow som det er lenge siden jeg har sett hos en norsk jenterapper. Dette var helt rått! Margaret Berger må gi ut en rap-plate, legger han til.

Rørte artistene til tårer med tolkning av «Ja, vi elsker»

Klovner i kamp-låta «Ja, vi elsker» handler om å ikke ta ting for gitt. Benny Borg (71) sin tolkning, rørte flere av artistene til tårer.

– Det ble et veldig, veldig sterkt øyeblikk. Den er en låt som betyr utrolig mye for oss i bandet, og det er en låt som vi har skrevet til kjærligheten til frihet og fellesskapet. Jeg tror den også betyr mye for publikummet vårt. Da Benny valgte å gjøre den så personlig som han gjorde den, så løfter han låta opp til å bli noe mye sterkere enn det jeg hadde sett for meg at den kunne bli, sier «Dansken».

At Borgs kone døde brått i 2013, er blant faktorene som også gjorde at opptredenen gjorde inntrykk.

– Benny har vært igjennom en veldig røff periode i livet sitt – jeg vet at han har hatt det veldig tøft – og da han gjorde den låta, så ble det en utrolig sterk opplevelse. Benny er faen meg kongen, asså. Det er godt mulig Elvis er død, men kongen lever. Benny er noe helt for seg selv. Jeg er stolt, ydmyk og beæret over at han gjorde «Ja, vi elsker» på sin egen veldig, veldig personlige måte, sa han.

Se Borgs rørende tolkning av «Ja, vi elsker» øverst i artikkelen.

Se «Hver gang vi møtes» lørdager klokka 20.00 på TV 2.

 Se hele duetten: «Dansken» og Margaret rapper «Glade dager»