Dette var den første bilen som Sjefen eide. Sånt blir det verdiøkning av..Foto: ebay.
Dette var den første bilen som Sjefen eide. Sånt blir det verdiøkning av..Foto: ebay.

Ser du hvorfor denne ble solgt for 3 millioner kroner?

Budene haglet da bilen ble lagt ut for salg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 1957 Chevrolet Bel Air Convertible er ingen sensasjon i seg selv. Men når bilen var det første kjøretøyet til en av tidenes største rockeartister, da stiller det hele seg totalt annerledes.

Bruce Springsteen kjøpte bilen i 1974 (noen kilder sier 1975, andre sier 1972), på en tid hvor han prøvde beinhardt å slå gjennom som artist. Han turnerte i årevis, og etter to kritikerroste album (som ikke solgte spesielt bra), kom gjennombruddet med albumet «Born to Run» i august 1975. Det nådde en tredjeplass på Billboard-listen, og i oktober det året var Springsteen på coveret av både Time og Newsweek den samme uken. I disse magasinene fant man også bilder av Bruce sammen med sin -57 Chevy.

1957 Chevrolet har særdeles harmoniske linjer, og nydelige halefinner. Foto: ebay
1957 Chevrolet har særdeles harmoniske linjer, og nydelige halefinner. Foto: ebay

Flammelakkering tiltrakk seg oppmerksomhet

Springsteen hadde bilen bare noen få år (noen sier den ble solgt i 1976), og den ble solgt for 2.000 dollar, og ble etterfulgt av en sort Corvette 1960-modell. The Boss solgte sin flammelakkerte kjærlighet fordi fans hele tiden gjenkjente ham i den.

Neste år blir denne helt ny

Mye av forklaringen her ligger nok i at bilen opprinnelig var blå, men at Springsteen på et tidspunkt fikk den lakkert gul med flammer. I tillegg til flammer hadde også bilen en Hurst-girspake og tre ettermonterte instrumenter under dashbordet. Motoren var lettere trimmet.

Her ser man godt de tre ettermonterte målerne under dashbordet, samt Hurst-spaken. Foto: ebay
Her ser man godt de tre ettermonterte målerne under dashbordet, samt Hurst-spaken. Foto: ebay

Inspirerte kjent låt

Man regner det som sannsynlig at bilen inspirerte teksten til «Racing in the street» fra albumet «Darkness on the edge of town» i 1978, selv om det der handler om en 69 Chevrolet med 396 (kanskje en Chevelle som The Boss kappkjørte mot?).

I teksten synger Bruce: «I got a 69 Chevy with a 396, fuelie head and a Hurst on the floor». Skal man være nerd kan det påpekes at å montere et såkalt Fuelie Head på en 396 vil være en vanskelig oppgave. Fuelie heads er en slangbetegnelse for toppene til 327-motoren med bensininnsprøytning (Fuel Injection på engelsk). Å få slike topper til å passe på en 396 klarer neppe selv The Boss…

The Boss på cruisetur med sin 57 Chevy. Han holder et ekstra godt tak rundt sin kjære Hurst-spake.
The Boss på cruisetur med sin 57 Chevy. Han holder et ekstra godt tak rundt sin kjære Hurst-spake.

The Boss fikk se bilen

Men uansett lite realistisk tekst. Bilens unike historie gjør den til et svært attråverdig samleobjekt, og det manglet derfor ikke på bud da Michael Crane nylig la bilen ut for salg på ebay. Crane har eid bilen siden 2006, og opplevde sitt høydepunkt med den i 2007 da han på en cruisingrunde i Jersey, bestemte seg for å stikke innom klubben Stone Pony. En klubb Springsteen har spilt på utallige ganer opp gjennom årene, og tilfeldigvis var The Boss der denne dagen.

Se hvem som selger bilen sin

Da Crane så Springsteen ropte han:

–Hei Bruce, jeg har bilen din fra 1975!

Springsteen ignorerte ham, men da Crane ropte det samme en gang til, fikk han sjefens oppmerksomhet. Sammen gikk de for å se på bilen, og Springsteen gikk umiddelbart mot kupeen for å se om Hurst-girspaken var på plass, noe som fikk Bruce til å utbryte:

–Det er bilen. Det er Hurst-spaken. Det er virkelig min bil!

Skal man kjøpe kjendisbil, blir det ikke så mye mer kjendis enn dette.
Skal man kjøpe kjendisbil, blir det ikke så mye mer kjendis enn dette.

Over 100 bud

Bilen har de siste årene vært utlånt til «Rock and Roll Hall of Fame», og har vært vist både i Cleveland og New York. Siden Chevroleten spilte en så viktig rolle i de kanskje mest avgjørende årene for Springsteen, og også påvirket en del tekster (i et tidlig utkast til «Seaside bar song», blir flammejobben nevnt), var det ventet at mange ville hive seg på ebay-auksjonen.

Det stemte, og i løpet av uken som auksjonen varte, la 39 ulike mennesker inn 105 bud på bilen. Da tiden gikk ut, stod vinnerbudet på 350.000 dollar, eller litt over 3 millioner kroner.

Nå kan en fin 1957 Chevrolet Bel Air Convertible gjerne gå opp mot 1 million kroner i USA, men i tilfellet med Springsteens bil er nok minst 2/3 av kjøpesummen knyttet opp mot bilens berømte eier på midten av syttitallet.

Nå er det fem år siden konkursen