JUSTISMINISTEREN:

– Jeg tok ikke denne jobben for å diskutere gamle uttalelser

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil helst ikke snakke så mye om ting han har sagt før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per-Willy Amundsen (45) overtok tirsdag jobben som justisminister etter Anders Anundsen (Frp).

Landets justisminister har ved flere anledninger fått kritikk for sine uttalelser.

Amundsen var i 2007 Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann. Han uttalte blant annet at daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen ikke var «norsk nok».

– Med eller uten norsk statsborgerskap, så er det altså sånn at hun føler like mye lojalitet til en fremmed makt, som hun gjør til Norge, sa Amundsen.

Vil helst ikke snakke om gamle uttalelser

Torsdag var han gjest hos God morgen Norge på TV 2, og snakker om hvordan de første dagene i ny jobb har vært.

– Du må ha visst at tidligere uttalelser ville treffe deg midt i fleisen da du tok denne jobben, likevel gjorde du det?

– Ja, men jeg tok ikke den jobben for å diskutere gamle uttalelser på Facebook og i Stortingets talerstol for mange år siden. Jeg tok denne jobben fordi jeg brenner for å gjennomføre viktig politikk, sier Amundsen til TV 2.

Han mener at regjeringen nå har den beste justis- og beredskapspolitikken i dette landet etter regjeringsskiftet i 2013, og at han derfor gjerne ønsket å ta jobben.

– Vi tar vare på tryggheten til folk flest og vi har bygd opp politiet og styrket PST, og beredskapen har aldri vært bedre. Så vet jeg jo at det er sånn at jeg må svare for gamle uttalelser og sånn, sier Amundsen.

Går for regjeringens klimapolitikk

Amundsen har også uttalt at klimaendringene ikke er menneskeskapte, og at politikere utnytter klimaproblemet.

– Jeg oppfatter at man bruker klimaet for å gjennomføre sosialistisk politikk. Karl Marx er død, de trengte en erstatning. Klimafantastene har funnet det i CO2-teorien. Og det bruker man til alt mulig. For mange sosialister tror jeg rett og slett at CO2 har erstattet Karl Marx, sa Amundsen i 2012.

– Er er du villig til å diskutere disse punktene?

– Jeg kan godt… for å si det sånn. Jeg husker debatten den gangen, jeg vet ikke hva jeg skal nevne først, la oss ta klimaendringene. Debatten var om noe annet da, den handlet om skatter og avgifter som folk ikke ville ha. I dag er debatten annerledes og politikken regjeringen fører nå er mye bedre.

– Har du endret mening, tror du at mennesket har noe å si i forhold til klimaendringene?

– Frp har litt annen tilnærming enn det regjeringen har.

– Hva er din tilnærming?

– Nei, altså, det handler om at ja, altså klimaendringene er også menneskeskapt, men det er åpenbart en stor del av det som er naturlige variasjoner. Og så er vektingen hvor mye det ene utgjør i forhold til det andre, det er formuleringen i Frps partiprogram. Men som statsråd i en Høyre/Frp-regjering må jeg selvfølgelig ivareta det som er standpunktet til Høyre og Frp, sier Amundsen til TV 2.