BADEOLJE: Mange som ikke har råd til ekte sprit, har kjøpt denne badeoljen som inneholder sprit. Men flaskene som ble solgt forrige helg inneholdt også det svært giftige stoffet metanol.
BADEOLJE: Mange som ikke har råd til ekte sprit, har kjøpt denne badeoljen som inneholder sprit. Men flaskene som ble solgt forrige helg inneholdt også det svært giftige stoffet metanol. Foto: RUSSIA MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS/Skjermdump

forgiftningstragedie i russland:

71 døde etter å ha drukket giftig badeolje

Dødstallene øker daglig etter at badeolje med sprit ble forgiftet med metanol i russisk by.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld fikk politiet i den russiske byen Irkutsk i Sibir flere mistenkelige meldinger.

Flere mennesker ble funnet døde, både utendørs og i sine egne hjem.

Raskt begynte en ubehagelig tragedie å tegne seg for byens innbyggere: Flere titalls mennesker var omkommet etter å ha drukket badeolje med det giftige stoffet metanol.

Badeoljen, «Bojarisjnik», er en populær drikk for mange russere, fordi den er et billig alternativ til vanlig sprit. Den inneholder bær-ekstrakt og alkohol, og er egentlig et velværeprodukt.

Inneholdt tresprit

TAS PÅ ALVOR: Pressetalskvinne Irina Volk i det russiske innenriksdepartementet sier de tar problemet med smuglersprit på alvor etter tragedien. FOTO: MVA
TAS PÅ ALVOR: Pressetalskvinne Irina Volk i det russiske innenriksdepartementet sier de tar problemet med smuglersprit på alvor etter tragedien. FOTO: MVA

Men badeoljen som ble solgt i Irkutsk denne helgen inneholdt ikke bare vanlige ingredienser. Smuglere hadde tilført metanol, også kjent som tresprit, i flaskene, som kan være dødelig selv i små mengder.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan alkoholen blant annet føre til store synsskader og hjerneskader. Man kan også få pustestans og havne i koma.

Inntak av metanol i doser på omkring 40 gram eller mer kan være dødelig.

Våknet opp blind

Så langt er 71 mennesker bekreftet døde etter sprittragedien. Dødstallene har steget jevnt siden helgen.

Minst 30 er innlagt på sykehus med alvorlige symptomer, og mange ligger i koma, ifølge BBC.

Blant dem som drakk spriten lørdag kveld, var medisinstudenten Alex (33). I et intervju med den russiske avisen Komsomolskaja Pravda forklarer han hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

– Jeg drakk bare ett glass før jeg gikk hjem. Neste morgen var jeg blind. Jeg kunne ikke bevege beina, sier han.

Flere av vennene hans er nå døde. Ifølge Siberian Times har minst syv barn mistet begge sine foreldre i forgiftningstragedien.

Politi: – Gjennomsøker butikker

Russiske myndigheter sier de nå går fra dør til dør for å lete etter mennesker som kan ha omkommet, men ikke rukket fram til sykehuset i tide.

De gjennomsøker også butikker for å finne flere flasker av den potensielt livsfarlige spriten.

Også Putin har gått ut og beskrevet hendelsen som «en forferdelig tragedie». Han ber lokale myndigheter rydde opp i problemene med smuglersprit, melder The Guardian.