TERROR PÅ JULEMARKEDET: 12 mennesker døde da et vogntog kjørte inn på et julemarked i Berlin mandag. Politiet pågrep en 23 år gammel pakistansk asylsøker like etter, men det var ikke gjerningsmannen.  
TERROR PÅ JULEMARKEDET: 12 mennesker døde da et vogntog kjørte inn på et julemarked i Berlin mandag. Politiet pågrep en 23 år gammel pakistansk asylsøker like etter, men det var ikke gjerningsmannen.   Foto: Odd Andersen

23-åringen som ble pågrepet for Berlin-terroren har forsvunnet

Familien frykter for 23-åringens liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 23 år gamle pakistanske asylsøkeren ble pågrepet rett etter terrorangrepet mot et julemarked i Berlin mandag.

Pågripelsen skjedde etter at et vitne tipset politiet på telefonen, og som hevdet at han hadde sett 23-åringen forlate åstedet.

Men allerede dagen etter måtte politiet la ham gå, etter å ha konkludert med at de ikke kan knytte ham til angrepet.

Svarer ikke på telefonen

Nå er familien bekymret. De har ikke hørt fra ham, og han har ikke returnert til mottaket ved Tempelhof i Berlin, hvor han bodde. Det bekrefter mannen som delte rom med ham på mottaket.

23-åringen er sønn av en gjeter i den sørlige provinsen Balutsjistan i Pakistan. Han kan ikke lese eller skrive. Ifølge familien flyktet han fra hjembyen Turbat, for å komme unna de økende urolighetene i regionen.

Han ankom Tyskland i fjor vinter via Balkan og Østerrike.

Den pakistanske avisen The Dawn har intervjuet faren. Han sier at han nekter å tro at sønnen hadde noe med angrepet å gjøre.

En fetter av 23-åringen sier til den britiske avisa Daily Mail at han frykter for hans mentale helse og hans sikkerhet.

– Han er borte og telefonen hans er slått av. Jeg er veldig engstelig. Vi har ingen forbindelser med religiøse fundamentalister eller terrorister. Han tar avstand fra terrrorisme. Han har også har hatt psykiske problemer den siste tiden.

Storstilt klappjakt på Berlin-terrorist

18 timer i avhør

Fetteren var sammen med 23-åringen da han ble pågrepet. De hadde møttes i en park, og var på vei ut da politiet slo til nær det kjente landemerket «Seiersøylen».

– Vi krysset gaten da en politibil plutselig stoppet og hold ham fast. Jeg spurte dem hvorfor de tok ham. De sa at han hadde brutt trafikkreglene ved å gå på rødt lys. Jeg sa fra at hans mentale helse ikke var 100 prosent.

Fetteren forteller at siden 23-åringens tyskkunnskaper ikke var gode, ble han dratt med inn til avhør. Han flydd til byen Karlsruhe - 65 mil sørover - for avhør. Først 18 timer senere måtte politiet la ham gå. De kunne ikke knytte han til terroren.

Nå pågår det en storstilt politijakt på 24 år gamle Anis Amri, som er mistenkt for å stå bak terroren. Han søkte asyl i Tyskland sommeren 2015, men fikk avslag.

Hovedårsaken til at politiet nå jakter på Amri, er at de fant hans ID-dokumenter under førersetet i traileren som braste inn i julemarkedet i Berlin mandag kveld. Tolv mennesker mistet livet og 48 ble skadd