ETTERSØKT: Anis Amri (24) er mistenkt for å ha stått bak terroraksjonen i Berlin mandag kveld.
ETTERSØKT: Anis Amri (24) er mistenkt for å ha stått bak terroraksjonen i Berlin mandag kveld. Foto: AFP / Politiet

klappjakt på Mistenkt berlin-terrorist:

– Satt fengslet i fire år etter å ha brent ned skole

Det foregår en storstilt politijakt på 24 år gamle Anis Amri som er mistenkt for å ha stått bak terroraksjonen som kostet 12 mennesker livet i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Reuters har Amri tunisisk statsborgerskap og han er hjemmehørende i den lille byen Oueslatia. 24-åringen søkte asyl i Tyskland sommeren 2015, men skal ha fått avslag.

Det er syv år siden han forlot Tunisia som illegal migrant, skal hans far og tunisiske sikkerhetskilder ha opplyst ifølge Radio Mosaique. Han dro til Italia der han har sittet fire år i fengsel for å ha brent ned en skole.

Hovedårsaken til at politiet nå jakter på Amri, er at de fant hans ID-dokumenter under førersetet i traileren som braste inn i julemarkedet i Berlin mandag kveld. Tolv mennesker mistet livet og 48 ble skadd.

LIVESENTER: Siste nytt om Berlin-terroren

Undersøkte hvordan han kunne lage sprengstoff

Onsdag morgen kommer New York Times med opplysningene om den 24 år gamle mistenkte.

De melder at Amri søkte på nettet etter metoder for å lage eksplosiver og kommuniserte med IS.

Han skal ha kommunisert med ekstremistgruppen minst én gang, og han var også på en flyforbudsliste i USA, sier en anonym tjenestemann til avisen.

Aksjon i Danmark

Onsdag kveld fikk dansk politi tips om at den terrormistenkte tunisieren var observert på Jylland.

Østjyllands politi skriver i en pressemelding at de fikk melding fra en person ved Grenaa Havn som mente å ha sett en mann som kunne være identisk med den etterlyste 24-åringen. Uavhengig av denne meldingen mottok de opplysninger som umiddelbart underbygget meldingen.

Politiipatruljer, hundepatruljer og helikopter lette etter mannen, skriver den danske avisen Ekstrabladet.

Etter å ha etterforsket saken hele natten, opplyser politiet til avisen at det ikke er noe som tyder på at den etterlyste mannen er i Grenaa.

Sjokkerte brødre

Den tyske avisen Bild fikk onsdag kveld kontakt med Walid Amri (30), storebroren til den terrormistenkte 24-åringen. Han bor i Tunisia og sier at han er sjokkert over at lillebroren er anklaget for å ha tatt 12 menneskeliv.

– På Facebook så jeg at politiet er på leting etter min bror, men jeg vet virkelig ingenting. Det er to uker siden sist vi snakket sammen, sier storebroren som selv jobber som lastebilsjåfør.

Han vet heller ikke hvor 24-åringen har bodd mens han har vært i Tyskland.

– Han sa at han sov «litt her og litt der», men sist vi snakket sammen, sa han at det gikk bra, men han sendte aldri penger til oss. Jeg vet ikke om han hadde penger, sier storebroren.

AFP har vært i kontakt med Abdelkader Amri, en annen bror av den terrormistenkte. Han sier at han er sjokkert og at familien tar sterk avstand fra terrorisme.

Bevæpnet og farlig

Ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung var mannen som nå er mistenkt for å stå bak terrorangrepet allerede overvåket av politiet i Tyskland.

AFP mener å vite at 24-åringen ble holdt under oppsikt fra mars til september i år. Årsaken er at politiet fryktet anså han som en potensiell terrorist. Det opplyste den tyske delstaten Nordrhein-Westfalens innenriksminister Ralf Jäger på en pressekonferanse onsdag.

Den mistenkte tunisieren ble ifølge CNN pågrepet i august med falske dokumenter, men ble løslatt av en dommer.

Han skal ha gått under jorden tidligere i desember. Romkameraten hans ble pågrepet i november, mistenkt for å rekruttere fremmedkrigere til IS. Terrorgruppen har påtatt seg skylden for Berlin-angrepet.

Frykter nye anslag

Amri skal ha seks ulike identiteter og han betegnes som «bevæpnet og farlig». Det er utlovet en dusør på 100.000 euro for opplysninger som kan lede til pågripelse av 24-åringen.

Det pågår en omfattende etterforskning for å forsøke å finne ut hvor den mistenkte terroristen har tatt veien.

Folk i Berlin er redde for nye terroranslag så lenge gjerningsmannen ikke er tatt.

Etter angrepet ble den polske trailersjåføren Lukasz Urban (37) funnet død i lastebilen. Obduksjonsrapporten viser at han sannsynligvis var i live under angrepet og ble drept etterpå. Politiet mistenker at han kan ha forsøkt å forhindre Amri fra å kjøre inn i folkemengden.

Har søkt gjennom sykehus

Fordi de mistenker at det kan ha oppstått en kamp i førerhuset, har politiet undersøkt flere sykehus i Berlin.

De kan ikke utelukke at 24-åringen ble skadd i et eventuelt basketak med Urban.

– Han må ha kjempet imot. Tilsynelatende trakk terroristen en kniv og stakk flere ganger, mens polakken grep fatt i rattet for å redde menneskeliv, sier en ikke navngitt etterforsker til Bild.

Det antas at den polskregistrerte traileren ble kapret av en eller flere personer tidligere på dagen.

(TV 2/ NTB)