GLAD: Julie Dombo viser frem sine nye hender. Her er hun avbildet hjemme i Kansas sammen med ektemannen John.
GLAD: Julie Dombo viser frem sine nye hender. Her er hun avbildet hjemme i Kansas sammen med ektemannen John. Foto: AP Photo

Julie Måtte amputere etter å ha blitt skutt:

Til jul har hun fått en helt spesiell gave

Julie Dombo fra Kansas i USA måtte amputere både hender og føtter etter å ha blitt skutt under et ran. Nå blir hverdagen hennes mye enklere etter å ha fått elektroniske hender i julegave.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i august 2015 at hun befant seg i butikken Derby AT&T da en 27 år gammel mann kom inn og ranet den.

Dombo ble skutt under ranet, og på grunn av alvorlige komplikasjoner ble legene nødt til å amputere deler av begge hendene og føttene hennes. Raneren ble i oktober dømt til 31 års fengsel, skriver nyhetsbyrået AP.

Tilbake satt Dombo med store funksjonsnedsettelser. Uten hender og føtter var hun helt avhengig av hjelp fra ektemannen for å klare hverdagslige oppgaver som å kle på seg og lage mat.

Ikke dekket av forsikring

Helt siden mai i år har hun en gang i uka vært på et senter og øvd på å bruke elektroniske hender – et hjelpemiddel som vil gjøre hverdagen hennes mye enklere.

De gjør det blant annet mulig å gripe etter gjenstander, betjene en mobiltelefon og å sette på beinprotesene.

Problemet er bare denne oppfinnelsen er svært kostbar, og Dombos forsikringsselskap ønsket ikke å betale for hjelpemiddelet.

Redningen kom da hun møtte Mark Holden, som er juridisk direktør i det multinasjonale selskapet Koch Industries.

Møtte redningsmannen

De traff hverandre for første gang under en konferanse i Wichita i oktober. Der fortalte skuddofferet at forsikringen ikke ønsket å betale for elektroniske hender.

– Jeg skal se hva jeg kan få til, svarte Holden den kvelden.

Han reiste deretter hjem til Washington der han fortalte kona og sønnen om møtet med den hardt skadde kvinnen. Han forsøkte også å påvirke forsikringsselskapet til å endre sitt standpunkt, dog uten å lykkes.

Fikk tidenes julegave

Nylig tok Holden igjen kontakt med Dombo. Han forklarte at hans kone veldig gjerne ville møte henne. Dombo inviterte dem til en lunsj hjemme i huset sitt på mandag denne uken.

Holden og kona hadde med seg to store pakker som inneholdt elektroniske hender som han og kona hadde kjøpt i julegave. Dombo begynte å gråte.

– God jul, repliserte Holden.

Gaven er av det dyre slaget. Ifølge AP har de elektroniske nevene en totalpris på 260.000 dollar, eller drøyt 2,2 millioner norske kroner.