Du kan bli sengeliggende i jula: – Vi er på full fart mot influensa-toppen

Influensasesongen kommer tidligere enn vanlig i år. Ekspertene spår at mange av oss kommer til å tilbringe julehøytiden under dyna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi registrerer at forekomsten av influensa er økende over hele landet. Det ser vi hos fastleger, på legevaktene og på sykehusene, sier Siri Helene Hauge, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet til TV 2.

Hennes prognose er at utbruddet sannsynligvis vil toppe seg i romjulen.

– Det kan bli en kjedelig jul for mange, sier hun.

Rammer eldre hardt

Overlege Kristin Greve-Isdahl Mohn ved Haukeland Universitetssykehus bekrefter det Hauge sier.

– Vi ser at det kommer inn en jevn strøm av pasienter hver eneste dag. Noen er mer syke enn andre, og vi konstaterer at vi er på full fart mot influensatoppen.

Viruset rammer alle aldersgrupper og for enkelte kan influensa være alvorlig, opplyser Mohn.

– Personer med risikofaktorer har størst sannsynlighet for å bli syke. Det gjelder personer over 65, de som har kroniske sykdommer, er gravide, har hjertesykdommer og personer som generelt har nedsatt immunforsvar.

Ikke for sent å vaksinere

Denne gruppen bør allerede ha tatt influensavaksinen. Har man ikke gjort det, begynner det å haste.

– Da bør man bestille time umiddelbart. Det tar cirka to uker fra man tar vaksinen til den begynner å virke, forteller Hauge i Folkehelseinstituttet.

Man bør være ekstra nøye med håndhygienen i de kommende ukene. For normalt friske mennesker er det som regel ikke nødvendig å oppsøke lege, men er man svært dårlig, skal man heller ikke nøle med å gjøre det.

Ifølge Helsenorge.no behandles influensa best ved at man får nok hvile og nok å drikke. I tillegg kan man ta febernedsettende medikamenter.